Werkzaamheden A4 Burgerveen-Leiden starten na zomervakantie

De werkzaamheden van het project A4 Burgerveen-Leiden starten direct na de zomervakantie. De voorbereidende werkzaamheden beginnen in de tweede helft van juni. Dat is mogelijk doordat het Tracébesluit voor het spoedaanpak project A4 Burgerveen - Leiden door minister Eurllings van Verkeer en Waterstaat is getekend. Het is het eerste Tracébesluit onder de Wet Versnelling Besluitvorming Wegprojecten. Het vastgelopen proces rondom de A4 Burgerveen - Leiden was voor minister Eurlings mmede aanleiding om de besluitvorming rond infrastructuur los te trekken.

De A4 Burgerveen - Leiden is het nummer 2 knelpunt van Nederland. Ook zorgt de weg voor veel hinder in de omgeving zoals geluidsoverlast. Om de Randstad zo aantrekkelijk mogelijk te houden is de bereikbaarheid ervan essentieel. De A4 speelt hierin een belangrijke rol. Omdat het Tracébesluit is vastgesteld kan de aannemer in de tweede helft van juni al beginnen met de voorbereidende werkzaamheden zoals het inrichten van werkterreinen. Vanaf september 2009, pas als de termijn van ter visielegging afgelopen is, starten de onomkeerbare werkzaamheden zoals de aanleg van het aquaduct in de Oude Rijn.

Tracébesluit ter inzage

Van 20 mei tot en met 1 juli 2009 ligt het Tracébesluit A4 Burgerveen - Leeiden 2009 voor beroep ter inzage. De belanghebbenden die op het ontwerp tracébesluit een zienswijze hebben ingediend, kunnen in deze periode beroep aantekenen tegen het Tracébesluit bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Op het ontwerp tracébesluit zijn 31 zienswijzen ingediend. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft al deze zienswijzen bestudeerd en beantwoord. Dit heeft geleid tot enkele aanpassingen in het project zoals bijvoorbeeld een aanvulling op het luchtkwaliteitsonderzoek en een verhoging van het geluidsscherm nabij de Vrouwenweg in Leiden. Daarnaast is het ontwerp van de verbreding en bijbehorende voorzieningen in de kern overeind is gebleven. Hierdoor en door het brede draagvlak kunnen de voorbereidende werkzaamheden starten na het nemen van het Tracébesluit.

Het project

Door het nu genomen besluit wordt de A4 tussen Leiderdorp en Leiden verbreed van 2x2 rijstroken naar 2x3 rijstroken. De weg wordt tussen de Doeshaven (Leiderdorp) en nieuwbouwwijk Roomburg (Leiden) over een lengte van 1400 meter verdiept aangelegd. Onder de Oude Rijn wordt een aquaduct aangelegd. De nieuwe weg heeft een geluidsarme inpassing in de omgeving. De geluidsbelasting van veel woningen dicht langs de A4 neemt daardoor sterk af. De verdiepte ligging zorgt ervoor dat de weg veel minder zichtbaar en beter ingepast de omgeving doorkruist.

Communicatie

De omgeving wordt voor de start van de werkzaamheden uitgebreid op de hoogte gesteld over de aard van de werkzaamheden en de mogelijke verkeershinder. De openstelling is voorzien in 2014. In 2012 zal het verkeer al van de verdiepte ligging gebruik kunnen maken.

Noot voor redacties (