Universiteit Leiden


* Nieuws

Emotionele problemen bij kinderen in Oeganda leiden tot medicalisering

Medisch antropologe Grace Akello-Ayebare deed onderzoek naar ouderloze kinderen die opgroeien in het door burgeroorlog geteisterde Gulu in Noord-Oeganda. Emotionele problemen leiden somatisering en hoog medicijngebruik. Promotie op woensdag 20 mei.

Zorg voor gezin
Grace Akello-Ayebare studeerde aan de Makarere University in Kampala, de hoofdstad van Oeganda. Ze deed daarna
promotie-onderzoek naar kinderen die opgroeien in Gulu, in Noord Oeganda. Daar heerste meer dan twintig jaar een burgeroorlog tussen het Oegandese leger en de rebellen van het Verzetsleger van de Heer. Veel kinderen hebben hun ouders verloren door geweld of HIV/aids en dragen daardoor de zorg voor zichzelf en voor de andere kinderen uit het gezin.

Hoe en wat
Akello sprak met kinderen tussen de negen en de zestien jaar die hoofd zijn van een gezin en onderzocht hoe ze, in een situatie van aanhoudende burgeroorlog, zorg of behandeling vinden voor hun klachten. Ze wilde weten wat ze ondernamen om te herstellen, zowel van opgelopen infecties als van emotionele nood.

Aandoeningen

De kinderen bleken veel last van ziekten te hebben, vooral van infectieziekten. Zij vertelden over koude rillingen, koorts en hoofdpijn, meestal gediagnosticeerd als malaria, en over diarree, cholera, hoest en griep, schurft, ooginfecties en verwondingen.

Daarnaast vond Akello een scala van klachten die wijzen op emotionele nood. De ellendige leefomstandigheden, de extreme armoede, angst voor ontvoering, verlies van naaste familieleden en het verwerken van seksueel en oorlogsgeweld zijn hier debet aan.

Somatisering
Het wordt de kinderen ontmoedigd om over hun emotionele problemen te praten. Hoewel er ook sprake is van somberheid en `kwade geesten' vertalen de emotionele problemen zich vaak in somatische klachten zoals hoofd- en buikpijn of slapeloosheid. Een `voordeel' van somatisering is dat lichamelijke klachten door de omgeving veel sneller worden geaccepteerd en dat daar dan ook een behandeling bij past in de vorm van medicijnen. Sommige kinderen verzwijgen hun pijn, vele gebruiken van slaapmedicatie of gebruiken een plant, atika (soortnaam Labiate).

Zelf kopen
Kruidenmiddelen en farmaceutica zijn in Noord-Oeganda eenvoudig te krijgen, ook medicijnen die officieel op recept gegeven worden, zoals antibiotica en medicijnen tegen malaria. De door de overheid gesteunde gezondheidscentra verstrekken gratis farmaceutische medicijnen aan zieken, maar daar zijn vaak geen medicijnen meer. Dus krijgen de kinderen vaker het advies om de medicijnen te kopen bij particuliere verkooppunten (privéklinieken en apotheken, waartussen overigens weinig verschil bestaat).

Koopkracht

Kind in vluchtelingenkamp in Pader (Noord-Oeganda).

In hoeverre de kinderen medicijnen kunnen aanschaffen, hangt dus af van hun koopkracht. Daarbij worden ze blootgesteld aan risico's zoals verkeerd gebruik en overconsumptie van en verslaving aan medicijnen. Het gebruik van farmaceutica is hoog. De kinderen gebruiken drie keer zo vaak medicijnen als natuurlijke middelen. Het gaat vooral om antibiotica, koortswerende middelen zoals paracetamol, kinine tegen malaria, en psychofarmaceutica zoals valium.

Preventie onmogelijk
De situatie waarin de kinderen leven maakt het hen praktisch onmogelijk door middel van preventieve maatregelen infecties te voorkomen. Ze zijn gedwongen te kiezen voor een korte-termijnoplossing. Hoewel deze kan bijdragen aan het welbevinden van de kinderen en de symptomen van emotioneel lijden kan verlichten, levert Akello kritiek op de gerichtheid op medicijnen aangezien die leidt tot farmaceutisering van emotioneel lijden. Van daadwerkelijke heling is geen sprake. Toch kan ook `unintended cure' (een onvoorzien helend effect) plaats hebben: het feit dat kinderen iets aan hun kwalen doen, geeft enige verlichting.

Grace Akello-Ayebare, Wartime children's suffering and quests for therapy in northern Uganda
Promotie: Woensdag 20 mei
Faculteit: Geneeskunde
Promotor: prof.dr. J.M. Richters

(19 mei 2009/AS/CH)

Webredactie - 19/05/2009