De Tweede Kamer ontmoet De Derde Kamer

20/05/2009 09:43

NCDO

Moties voor verbetering ontwikkelingsbeleid aangeboden op Binnenhof

Dinsdag 19 mei overhandigde De Derde Kamer in Den Haag een petitie aan leden van de Tweede Kamer. De petitie bevat moties met ideeën voor een effectiever Nederlands ontwikkelingsbeleid. De woordvoerders voor ontwikkelingssamenwerking Boekestijn (VVD), Ferrier (CDA), Gill'ard (PvdA), Irrgang (SP) ontvingen De Derde Kamerleden in het Tweede Kamergebouw.

Tijdens de plenaire slotzitting afgelopen vrijdag hebben 150 Derde Kamerleden gestemd over de moties waar zij dit zittingsjaar aan hebben gewerkt. Uiteindelijk zijn 10 van de 21 voorstellen aangenomen. Derde Kamerlid Johan Feitsma: "We willen als begeleiding van de moties vooral een dringend beroep doen op politici om absolute ernst te maken met de aanpak van de millenniumdoelen. Als we zien hoe de crisis beleidsmakers in beweging brengt, moet dat toch ook kunnen met het armoedeprobleem."

Juryprijs

Albert Maganaka uit de Filippijnen heeft met zijn motie 'Bevordering van rechten van homoseksuelen en bi- en transseksuelen' de juryprijs gewonnen. Andere moties waren: 'Zet de noodzakelijke steun voor vrouwenrechtenorganisaties voort', 'Bekendmaken van de effecten van Nederlandse hulp' en 'Ondernemen in Afrika'. De Tweede Kamerleden beloven de petitie te behandelen tijdens de vergadering van de Commissie voor Buitenlandse Zaken.

De Derde Kamer

De Derde Kamer is het schaduwparlement voor ontwikkelingssamenwerking in Nederland. Het is een platform om aandacht te vragen voor internationale wereldproblematiek. Naast 120 Nederlandse leden heeft de Kamer 30 leden uit ontwikkelingslanden. De Derde Kamer is op dit moment op zoek naar nieuwe leden.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.dederdekamer.org