CDA

Jan Schinkelshoek lid van onderzoekscommissie kredietcrisis

CDA-kamerlid Jan Schinkelshoek wordt lid van de speciale parlementaire commissie die de financiële crisis gaat onderzoeken.

Fractievoorzitter Pieter van Geel heeft Schinkelshoek vandaag voorgedragen voor het parlementaire onderzoek dat de Tweede Kamer binnenkort - onder voorzitterschap van de SP-kamerlid Jan de Wit - zal starten naar het de ontstaan van, de reactie op en de aanpak van de kredietcrisis.

âIk zie het als een zware, verantwoordelijke opdrachtâ, reageert Schinkelshoek, die sinds 2006 Kamerlid is voor het CDA. âNederland heeft er recht op te weten hoe de kredietcrisis heeft kunnen ontstaan. Het ligt op de weg van de Tweede Kamer om een grondige, afgewogen analyse te maken. Ongetwijfeld komt mijn bankervaring van pasâ. Voor zijn toetreding tot de Tweede Kamer werkte Schinkelshoek bij het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht: hij was vanaf 2001 directeur communicatie van de Rabobank Groep.

In de Tweede Kamer houdt Schinkelshoek (1953, Capelle aan den IJssel) zich voornamelijk bezig met het binnenlands bestuur. Herhaaldelijk heeft hij gepleit voor âmeer parlementair zelfbewustzijnâ. Schinkelshoek was een van de drijvende krachten achter de parlementaire zelfreflectie, een proces dat bedoeld was om de positie van de Tweede Kamer te versterken.

Het parlementaire onderzoek naar de financiële crisis zal in twee delen uiteenvallen. Om te beginnen zal de commissie onderzoek hoe het zo ver heeft kunnen komen. Wat is er misgegaan bij de banken? Deugde het financiële toezicht? Na Prinsjesdag zal het onderzoek zich richten op de reactie van het kabinet.

---