Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 20 mei 2009

Nieuw subsidiestelsel minister Koenders is onduidelijk. Dat stelt de Raad Nederlandse Detailhandel (RND).

Vandaag licht minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking in de Tweede Kamer de voorwaarden voor de verdeling van geld aan maatschappelijke organisaties toe. Hoewel Koenders heeft aangegeven te gaan snoeien in het aantal organisaties dat geld krijgt, blijft het in het nieuwe subsidiestelsel dat zal gelden van 2010 tot 2015 mogelijk voor maatschappelijke organisaties subsidiegeld door te sluizen.

Op de vraag van de RND hoe het mogelijk is dat subsidiegeld onbeperkt onderling kan worden rondgepompt antwoordt Koenders dat hierover geen afspraken bestaan. Hij vindt het ook niet nodig dat hieraan regels worden gesteld. "Juist in deze tijd, waarin het economisch minder gaat, mag verwacht worden dat naar de besteding van het belastinggeld kritisch wordt gekeken. In de nieuwe plannen van minister Koenders om de subsidie te verdelen worden echter geen scherpere eisen gesteld", stelt Linda Herkemij,van de RND.

Volgens Koenders hoeven organisaties op geen enkele wijze aan te tonen dat zij hun eigen broek op kunnen houden. Sommige organisaties, zoals Schone Kleren Kampagne (SKK) bestaan slechts bij de gratie van de belastingbetaler. Hoewel deze organisatie nog geen
1,4% aan directe donaties van de burger ontvangt, is er volgens Koenders toch sprake van `aantoonbaar draagvlak'. Koenders wekt op zijn minst de indruk dergelijke organisaties met kunstgrepen in de lucht te houden. De minister blijft kritiekloos overheidsgeld in deze organisaties pompen. Geld dat wordt gebruikt om bedrijven die koplopers zijn op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen in een negatief daglicht te plaatsen.

Veel organisaties ontvangen naast subsidie uit het Medefinancieringsstelsel van minister Koenders eveneens subsidie uit allerlei andere overheidspotjes. Opmerkelijk genoeg worden deze subsidies `eigen middelen' genoemd. Op deze manier is het voor organisaties kinderlijk eenvoudig om aan de voorwaarden van minister Koenders te voldoen.

De RND verwacht dat de Tweede Kamer met kritische kanttekeningen zal komen.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 20.000 vestigingen, 300.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 40 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.