Deelgemeente Charlois Rotterdam

Winnaars Geweldig Charlois bekend

In een volgepakt Theater Zuidplein zijn afgelopen vrijdagavond 15 mei, Oscars uitgereikt aan leerlingen van diverse vmbo-scholen uit Charlois. De leerlingen, die in groepsverband korte filmpjes maakten over geweld, zijn tijdens een galapremière in het zonnetje gezet vanwege hun inzet voor de campagne Geweldig Charlois.

Dagelijks bestuurder Lionel Martijn te midden van alle prijswinnaars van Geweldig Charlois (Foto: Jos Kottmann) Tijdens de première waren er Oscars te verdelen in verschillende categorieën, variërend van film met het beste beeld, film met het beste acteerwerk tot film met het beste geluid. De grote winnaars van de avond waren de makers van Zinlois, een film waarin een overval op een groentewinkel wordt nagespeeld. Twee Oscars waren er voor leerlingen van het LMC Huismanstraat met hun film D.T.D. Zij filmden een vechtpartij tussen twee scholieren, om een meisje. De film Cabotjes, gemaakt door leerlingen van het LMC Huismanstraat, over een ongewenste zwangerschap viel ook in de prijzen. De publieksprijs is gewonnen door leerlingen van het Schreuder College met de film De Irritantjes.

Jurylid Aad Meijboom, korpschef politie Rotterdam-Rijnmond legt uit waarom zijn keuze is gevallen op Zinlois, gemaakt door Dennis, Lucas en Ranki van het Schreuder College.: De essentie van het project Geweldig Charlois, dat geweld zinloos is, komt in het filmpje Zinlois goed naar voren.

Dennis, Lucas en Ranki van het Schreuder College zijn de helden van de avond. Trots tonen ze de Oscars aan familieleden, vrienden en medescholieren. Op zon goed filmpje moet je wel trots zijn, zegt Dennis, die het filmpje Zinlois bedacht. Ranki, die de rol van overvaller voor zijn rekening nam en daarmee tevens een Oscar voor het beste acteerwerk in de wacht sleepte, ziet een carrière op de filmacademie wel zitten. Mijn vader zei vanochtend nog: jij hebt daar talent voor, dus ga ervoor.

Geweldig Charlois

Geweldig Charlois is een interactieve campagne die een actueel thema bij jongeren onder de aandacht brengt. Onderwerp is het terugdringen van geweld door jongeren, waarbij de inhoud van het begrip geweld door de jongeren zelf wordt bepaald. Doelgroep is schoolgaande vmbo-jongeren tussen 12 en 17 jaar. In totaal hebben ruim 230 scholieren, afkomstig van 7 verschillende scholen, aan het project meegedaan.

De opdracht voor scholieren luidde om, gesteund door professionele begeleiding, een filmpje te maken over geweld in Charlois. Voorafgaand aan de opnames wisselden de tijdelijke filmsterren van gedachten over geweld: Hoe kom je er mee in aanraking, wat doe je er mee, wat vind je er van? Vervolgens zijn die denkbeelden in scene gezet.

In totaal zijn 69 filmpjes online gezet op www.geweldigcharlois.nl. Afgelopen weken is er driftig gestemd door de sitebezoekers. Het filmpje met de meeste stemmen heeft de publieksprijs gekregen. Daarnaast zijn er Oscars uitgereikt in zes verschillende categorieën. Lionel Martijn, portefeuillehou De grote winnaars van Geweldig Charlois: Dennis, Lucas en Ranki van het Schreuder College. In hun film 'Zinlois' lieten zij zien hoe zinloos het gebruik van geweld is (Foto: Jos Kottmann) der deelgemeente Charlois, is enthousiast over het resultaat van de campagne Geweldig Charlois. Geweld in alle vormen is een maatschappelijk probleem. Jongeren zijn de sleutel tot verandering; voornamelijk jongeren in de middelbare schoolleeftijd zijn gevoelig voor het groepsproces. Juist in deze groep willen we de druk verleggen naar het massaal afwijzen van geweld. Charlois doet dit via een project als Geweldig Charlois, omdat wij zoeken naar innovatieve en onorthodoxe vormen om een bepaald thema aan bod te laten komen.

De winnende films zijn te zien op www.geweldigcharlois.nl