Gemeente Twenterand


Stedelijk waterbeheer

De gemeente Twenterand en het waterschap Regge en Dinkel willen afspraken maken over het beheer en onderhoud van het stedelijk watersysteem in de toekomst. Op 19 mei 2009 ondertekenden wethouder Martha van Abbema van de gemeente Twenterand en dagelijks bestuurder Harm Meek van het waterschap Regge en Dinkel een intentieverklaring voor de overdracht van dit waterbeheer.

Het waterschap Regge en Dinkel zorgt voor het water dat het Twentse landschap zo karakteristiek maakt. Zo houden de inwoners van het buitengebied, dorpen en steden droge voeten en kunnen ze veilig wonen en werken. Tot nu toe heeft het waterschap het waterbeheer altijd afgestemd op de landbouw en daarmee op het landelijk gebied. Van modern en toekomstgericht waterbeheer wordt echter een bredere kijk verwacht. Deze beleidsontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat het waterbeheer in het stedelijk gebied betrokken moet worden bij het totale gebied. Het waterschap probeert in de periode van 2008 tot 2012 afspraken te maken met de gemeenten over de overdracht van het stedelijk waterbeheer. Inmiddels heeft het waterschap een beheer- en onderhoudovereenkomst met de gemeente Haaksbergen en de Universiteit Twente. De gemeenten Hellendoorn, Hengelo en Tubbergen hebben een intentieverklaring getekend. Vandaag heeft ook de gemeente Twenterand officieel aangegeven om deze taak in de toekomst over te dragen aan het waterschap.

Verschuiving van beheertaken
Bij de gemeente Twenterand gaat het niet alleen over het beheer en onderhoud van de waterlopen en vijvers binnen de bebouwde kom. Ook de overdraagplaatsen voor kano's en de oeverstroken en damwanden langs het Overijssels Kanaal in Vroomshoop worden in de toekomst onderhouden door het waterschap. Daarnaast wordt het beheer van drie bruggen in openbare wegen dat nu nog bij het waterschap ligt, overgedragen aan de gemeente. Voor de bewoners van Twenterand is er geen verschil. Het waterschap zorgt dat de waterlopen voldoen aan dezelfde kwaliteitseisen als voorheen. De beeldkwaliteit blijft dus hetzelfde. Het komende jaar worden de beheertaken exact in kaart gebracht, zodat vervolgens een overeenkomst kan worden afgesloten tussen de gemeente en het waterschap.

Bestuurlijke schouw
De ondertekening vindt plaats tijdens de bestuurlijke schouw tussen het waterschap en de gemeente. De bestuurlijke schouw is vooral bedoeld om de samenwerking tussen het waterschap en de gemeente Twenterand te verstevigen. Vandaag stond een toer door Twenterand op het programma, waarbij belangrijke waterschapswerken en projecten in de gemeente zijn bezocht. Het waterschap organiseert ook met de andere gemeenten een bestuurlijke schouw. De gemeenten Almlelo, Wierden en Dinkelland gingen Twenterand voor.