Groen!

Devlies viseert sociaal zwakkeren op vooravond van Rerum Novarum en laat echte fraude ongemoeid

door Mieke Vogels (Vlaamse fractie) op 20 mei 2009 in "Armoede", "Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid"

Op de vooravond van Rerum Novarom bakt CD&V staatssecretaris voor fraudebestrijding Carl Devlies het wel heel bruin. Hij onthult manmoedig resultaten over grootscheepse fraude bij invaliditeitsuitkeringen. Hij bestudeerde 537 niet-toegelaten cumuls van invaliditeitsuitkeringen met werkhervattingen. In totaal 8,6 miljoen euro aan onterecht betaalde uitkeringen. Groen! is geschandaliseerd. Mieke Vogels, Groen! voorzitster: âIs dit het wat we van een christendemocratische staatssecretaris mogen verwachten? Jaarlijks verliest ons land minstens 10 miljard tot mogelijk 30 miljard euro aan fiscale fraude in de gewone sectoren. Op de vooravond van Rerum Novarum pakt Devlies uit met een aanpak van 537 niet-toegelaten cumuls en stelt zo de sociale uitkering in een slecht daglicht, terwijl hij de echte, zware fiscale fraude ongemoeid laat.â

Groen! wil absoluut paal en perk stellen aan iedere fraude, waar dan ook. Maar Staatssecretaris voor fraudebestrijding Carl Devlies legt duidelijk de verkeerde accenten. In plaats van de fiscale fraude aan te pakken en zo minstens 10 miljard te recupereren en in plaats van de notionele interest efficiënter te verdelen en zo minstens 1 miljard te sparen, loopt Devlies als een kip zonder kop achter 8,6 miljoen euro en 537 niet-toegelaten cumuls. Hiermee culpabiliseert hij een zwakkere groep.

"Schandalig vind ik het," stelt Mieke Vogels: "Al 2 jaar wacht Vlaanderen op de 2 miljard die de CD&V topman Yves Leterme beloofde naar aanleiding van Rerum Novarum 2007 om de sociale uitkeringen boven de armoedegrens te trekken. Wat krijgen we aan de vooravond van de 2de verjaring te zien? De CD&V trekt nu opeens ten strijde tegen 537 mensen en beschuldigt de mutualiteiten van te weinig controle."

Zowel in de kamer als in het Vlaams, Brussels en Europees parlement klopt Groen! steeds op dezelfde nagel. Een efficiënte aanpak van de fiscale fraude kan ons land de nodige miljarden opleveren om het begrotingstekort aan te zuiveren en te investeren in de toekomst. Maar de focus die gelegd wordt door Devlies is totaal fout. Wat wil hij hiermee bewijzen? Uit electorale borstklopperij wil Devlies aantonen dat hij zijn job als staatssecretaris van fraudebestrijding goed doet door de allerkleinste vis, de sociaal zwakkeren aan te pakken. En dat op de vooravond van Rerum Novarum, de sociale hoogmis van de christendemocraten.

Contact: Mieke Vogels -
Deel Deel
Mieke Vogels

Voorzitter Groen!
Lijsttrekker - Vlaams Parlement - Antwerpen