Gemeente Enschede

Enschede kiest voor bovengronds inzamelen plastic afval

Uitvoering in handen van Twente Milieu

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten het kunststof verpakkingsmateriaal in Enschede apart te gaan inzamelen met behulp van bovengrondse containers. De bedoeling is hiermee te starten na de zomervakantie en deze aanpak minimaal twee jaar te volgen. Twente Milieu wordt verantwoordelijk voor het inrichten van brengpunten, het ophalen van het plastic en zorgt voor een goede informatievoorziening.

Vanaf 1 januari 2010 zijn gemeenten verplicht om het kunststof verpakkingsafval apart in te zamelen. De VNG, de verpakkingsindustrie en het ministerie van VROM hebben hierover afspraken gemaakt. Deze gescheiden inzameling zorgt ervoor dat meer plastic afval kan worden hergebruikt en dat is goed voor het milieu. Het afval kan worden gebruikt om nieuwe producten te maken en bovendien komt er door de recycling minder afval in de verbrandingsovens terecht. Minder verbranding betekent een lagere CO2-uitstoot. De kosten voor inzameling worden gedekt uit een landelijk Afvalfonds waar de producenten jaarlijks een bedrag in storten.

Bovengronds
Er is in Enschede goed gekeken naar diverse mogelijkheden. Verantwoordelijk wethouder van der Zee: "De optie van bovengronds inzamelen met containers scoort op dit moment het hoogst in vergelijking met andere systemen". Daarbij is gekeken naar de kwaliteit van de dienstverlening aan inwoners, de gevolgen voor de openbare ruimte, de te verwachten opbrengst aan kunststof verpakkingen én naar de kosten. Er komen afvalverzamelpunten in de stad, waar inwoners hun plastic afval kunnen inleveren. De benodigde investeringen kunnen worden betaald uit de vergoeding die de gemeente hiervoor zal ontvangen uit het Afvalfonds. Ook dat er snel mee kan worden gestart is een voordeel van dit systeem. Een ondergronds inzamelsysteem vergt aanzienlijk hogere investeringen en meer voorbereidingstijd. Haalsystemen kunnen naar verwachting in Enschede vooralsnog niet kostenneutraal worden ingevoerd tenzij er sprake is van zeer hoge opbrengsten. De nu voorgestelde wijze van inzamelen wordt na twee jaar geëvalueerd.

Geplaatst: 20 mei 2009.


20 mei 2009