Kinderen kiezen voor kraanwater

20/05/2009 10:41

Vewin

Kinderen kiezen voor kraanwater

Onderzoek: wat vinden kinderen van kraanwater en wat weten ze er vanaf?

Kinderen kiezen massaal voor kraanwater. Uit onderzoek van de Nederlandse drinkwatersector blijkt dat meer dan de helft van de kinderen tussen 8 en 12 jaar dagelijks water uit de kraan drinkt. Ook op school drinkt een kwart van hen iedere dag het verfrissende vocht. Van de ondervraagde kinderen zegt 60 procent kraanwater lekker te vinden, 23 procent is neutraal. Meer dan driekwart zegt in de zomer meer water te drinken dan in de winter.

Ouders en kinderen

Voor het onderzoek werden meer dan 500 kinderen ondervraagd. Het is een vervolg op het onderzoek van vorig jaar, waarbij de kennis over kraanwater bij volwassenen werd gepeild. Ruim 75 procent van de ouders vindt dat hun kinderen onbeperkt water uit de kraan mogen drinken. Dat is niet verwonderlijk, want volwassenen hebben een groot vertrouwen in het Nederlandse kraanwater (ruim 95 procent). De kennis van de kinderen en de ouders ontloopt elkaar niet veel. Zo denkt een heel aantal kinderen net als hun ouders dat er nog steeds chloor in kraanwater zit. Een misverstand, want het Nederlandse kraanwater bevat helemaal geen chloor. Ook heeft een derde van zowel de volwassenen als de kinderen geen idee wat water kost. Dat 1.000 glazen water slechts 30 eurocent kost, is bij veel volwassenen en kinderen onbekend.

De drinkwatersector is verheugd met de resultaten uit het onderzoek, waaruit blijkt dat veel kinderen dagelijks kraanwater (mogen) drinken. Voor de 500.000 Nederlandse jongeren met overgewicht kan het drinken van water een belangrijke bijdrage leveren aan een gezonde leefstijl. Bovendien heeft voldoende drinken voor alle kinderen een positief effect op de concentratie.

Opmerkelijk

Maar liefst een kwart van de kinderen heeft er geen idee van of er suiker in kraanwater zit. En een klein deel van de kinderen (4 procent) denkt onterecht dik te kunnen worden van elke dag water drinken, 9 procent weet niet of je dik kunt worden hiervan.

Bijna alle kinderen weten dat water in sommige landen erg schaars is. Een van de kinderen vond het een goed idee om een hele lange waterleiding te maken naar Afrika.

Kinderen hebben ook veel vragen. Hoe wordt water zo mooi helder gemaakt? Hoe komt het dat je het water in Nederland wél uit de kraan kan drinken en in het buitenland niet? Een enkeling maakt zich zorgen dat het kraanwater ooit opraakt. Andere kinderen leek het leuk om het water een kleurtje te geven, "Dat zou gaaf zijn!".

Feitencampagne Kraanwater.nu

De Nederlandse drinkwaterbedrijven brengen vanaf vandaag de feiten weer onder de aandacht van het Nederlandse publiek. Via een reeks radiocommercials, een website en een informatief boekje worden feiten verteld en misverstanden weggenomen.

Lees meer over de campagne op www.kraanwater.nu.

De gezamenlijke drinkwaterbedrijven leveren goedkoop, schoon en veilig kraanwater: een eerste levensbehoefte die in ons land voor iedereen al decennialang een vanzelfsprekendheid is. Jaarlijks produceren zij 1,2 miljard m3 kraanwater.





http://www.kraanwater.nu