Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

36 versierde boomstammen langs de Kralingseweg

Misschien is het u al opgevallen dat er langs de Kralingseweg bijzondere bomen staan. Na een ingrijpende snoeiactie zijn 36 essen door Freetje Meijer en Cora Moret versierd met kunstnesten. De deelgemeente vindt de spontane actie van de kunstenaressen een leuk initiatief.

De bomen aan de Kralingseweg zijn ingrijpend gesnoeid, omdat het niet goed met hen gaat vanwege de hoge grondwaterstand. Door de essen in te korten hebben ze meer kans op overleven omdat ze een minder groot wortelpakket nodig hebben. Twee kunstenaressen wisten niet dat de bomen geknot waren. Zij zagen alleen de stammen en dachten in eerste instantie dat de bomen dood waren en dat de vogels hun broedplaatsen kwijt zijn. Freetje Meijer en Cora Moret besloten daarom kunstwerken te plaatsten om de vogels symbolische nestjes te geven.

Cora Moret bereidt de plaatsing van een kunstnest voor (Foto: Freetje Meijer).

Freetje Meijer toont het resultaat.

Twee weken hebben zij erover gedaan om de kunstnesten te maken, ieder in hun eigen atelier. Met Phoenest, een verwijzing naar de herrijzende phoenix, willen zij een gebaar maken naar de vogels, de bomen en de mensen. De kunstwerken bestaan uit verschillende soorten materialen waarvan grotendeels natuurlijke producten. Deze worden vast gehouden door ijzerdraad die niet schadelijk zijn voor de bomen. Eind mei zullen de kunstnesten worden verwijderd. Maar als de opzichter het toelaat, hoopt Freetje Meijer dat ze nog iets langer op de geknotte essen blijven staan.