Provincie Noord-Holland

Datum

20-5-2009

Onderwerp

Schellinkhoutermolen in ere hersteld

Martine Hartog

Uitvoerig onderzoek heeft uitgewezen dat de historische duiker van de Schellinkhoutermolen niet meer te redden is. Ondanks het verlies van de duiker gaat het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier samen met de provincie diverse acties ondernemen voor de historische molen en de molenkolk.

Tijdens werkzaamheden aan de Schellinkhoutermolen is gebleken dat de historische duiker in zeer slechte staat verkeert. In opdracht van de provincie Noord-Holland heeft archeologisch en bouwkundig onderzoek plaatsgevonden om te bepalen of behoud mogelijk is. De historische duiker die nu in de dijk ligt, wordt vervangen door een betonnen duiker.

Naast het vervangen van de duiker worden werkzaamheden verricht om de molen te restaureren. Zo wordt de ingang van de duiker aan de molenkant van de dijk, weer in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Hierdoor wordt het historische karakter hersteld en zal er niets te zien zijn van de nieuwe duiker. De molenkolk ligt tussen de dijk en de molen en is al jaren lek. Nadat de dijkversterking is afgerond worden de scheuren hersteld. De natuurstenen dragers van de vloeddeuren, die door bouwkundigen prachtwerk worden genoemd, gaan naar het provinciaal depot en er wordt gezocht naar een locatie om deze in de regio voor publiek op te stellen. Tot slot zal de monumentprocedure worden opgestart om ook de molenkolk op de monumentenlijst te plaatsen. Alleen de molen en het gemaal zijn op dit moment beschermde monumenten.

Opknapbeurt dankzij dijkverzwaring
De Schellinkhoutermolen, beter bekend als de Grote Molen, staat aan de Westfriese Omringdijk bij Schellinkhout. Deze tussen 1603 en 1638 gebouwde poldermolen is de laatst overgebleven molen die onderdeel uitmaakt van de historische Westfriese Omringdijk. De duiker is waarschijnlijk gemaakt toen de molen werd gebouwd en is meerdere keren gerepareerd en verstevigd. De restanten van de huidige duiker dateren overwegend uit de 18e eeuw.
Het onderzoek heeft uitgewezen dat het metselwerk niet alleen vol zit met scheuren en breuken, maar dat ook de samenhang van het metselwerk gering is. Hierdoor is de duiker helaas niet te behouden.

De molen en het daarnaast gelegen gemaal zijn rijksmonument. De Omringdijk is een provinciaal monument. Momenteel wordt er druk gewerkt aan de dijkversterking van de Omringdijk, zo ook bij deze historische molen.

De aankomende tijd wordt de duiker verder onderzocht. De resultaten van het onderzoek aan de duiker worden op de website van de provincie en van het Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier geplaatst.