Partij van de Arbeid

Vertraging spoorinvesteringen onacceptabel

20-05-2009 10:23

PvdA Tweede-Kamerlid Diederik Samsom vindt de latere oplevering van de spooruitbreiding tussen Schiphol/Amsterdam en Almere onacceptabel. Hij eist uitleg van minister Eurlings. Samsom: Ik ga de minister vragen hoe dit zit en wat hij gaat doen om de achterstand weg te werken.

Treinreizigers op het traject hebben nog zeker zes jaar last van uitpuilende treinen, schrijft de Telegraaf. Vanaf 2012 komen daar ook nog eens aanzienlijke vertragingen bij omdat spoorbouwer Prorail de afgesproken uitbreiding van het spoor niet op tijd afkrijgt. Samsom: Ik wil van de minister snel weten of dit soort problemen inderdaad kunnen ontstaan en belangrijker, wat hij gaat doen om dat te voorkomen!

Volgens Samsom is het project cruciaal om het aantal treinreizigers te laten groeien. Dit is het eerste grote project voor nieuw spoor dat die structurele groei van het aantal treinpassagiers mogelijk moet maken. De eerste jaren lukt het nog wel op bestaand spoor om jaarlijks vijf procent meer passagiers te krijgen. Maar op het traject Schiphol-Almere is straks extra capaciteit nodig om die groei vol te houden. Dan moet dit wel loskomen.

Op de site van Deiderik Samsom zijn de vragen te vinden die hij samen met Ernst Cramer (ChristenUnie) en Ger Koopmans (CDA) heeft gesteld.