"De leugen regeert op de energiemarkt." - Rectificatie

20/05/2009 10:46

Vastelastenbond

Nuon, Eneco en Essent geven onvolledige voorlichting over hoe je het meeste profiteert van de huidige lage energieprijs, neemt de Vastelastenbond waar. Dit kost de gemiddelde Nederlander honderden euro's per jaar.

Door de kredietcrisis is de vraag naar energie wereldwijd gedaald. Hierdoor liggen de inkoopprijzen voor olie en gas zo'n 50% lager dan een halfjaar geleden. Klanten die hiervan willen profiteren, denken dat ze to 1 juli dienen te wachten. Nuon, Eneco en Essent geven tenslotte aan dat de prijzen per 1 juli gaan dalen. Daarmee vertellen ze, volgens de Vastelastenbond, hun klanten de halve waarheid.

In werkelijkheid profiteert men alleen maximaal van de gunstige energiemarkt, als men NU de energieprijs vast zet voor meerdere jaren. Uiteraard bij een energiebedrijf dat een laag vast tarief in rekening brengt.

De energiemarkt blijft onduidelijk zolang klanten niet wordt uitgelegd wat het verschil is tussen vaste en variabele energieprijzen. Toen de energiemarkt werd geliberaliseerd, had iedereen een variabel contract. Dit mag je omzetten in een contract met een vaste energieprijs. Wie niets doet, houdt een variabel contract. Dat wil zeggen dat de energieprijs de marktprijs volgt. Variabele prijzen fluctueren niet per dag. Ze worden voor een halfjaar vastgesteld. Vanaf 1 juli 2009 wordt het tarief gebaseerd op de lage prijs van 1 januari 2009. Daarom weten Nuon, Essent en Eneco al maanden dat de variabele prijs per 1 juli zal dalen. Maar het kan evengoed zijn dat de variabele prijs 6 maanden later weer omhoog en is de klant zijn 1 juli-voordeel kwijt. Wie langer wil profiteren van de huidige lage energieprijs, moet zijn variabele contract omzetten in een vast contract. Dan hou je het huidige voordeel wel tot 5 jaar vast, hoe hoog de olieprijs ook wordt. Een vast contract afsluiten is alleen interessant zolang de ACTUELE marktprijs laag is. Die varieert WEL elke dag. Op dit moment is de marktprijs laag. Wie daar meerdere jaren van wil profiteren, moet dus vooral NIET wachten met het vastzetten van zijn prijs tot het 1 juli is. De energieprijzen zijn namelijk al weer aan het stijgen....


---

Bijlage: Objectief kiezen voor de beste energieleverancier: 8 tips.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.vastelastenbond.nl