Gemeente Abcoude


Wetsontwerp herindeling aangehouden

Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken heeft op verzoek van de Tweede kamer besloten het wetsontwerp over de herindeling van De Ronde Venen met Abcoude, Loenen en Breukelen aan te houden. Dit betekent dat de voorgestelde herindeling van Abcoude met de drie gemeenten per 1 januari 2010 niet doorgaat.

Mevrouw Bijleveld maakte haar besluit donderdag 14 mei bekend tijdens de behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede kamer. Verschillende fracties maakten tijdens de behandeling duidelijk twijfels te hebben of er wel voldoende draagvlak is om het voorstel uit te voeren. Voor de staatssecretaris was dat aanleiding het voorstel aan te houden en de komende tijd te onderzoeken of er andere vormen van herindeling mogelijk zijn die op meer draagvlak bij de gemeenten kunnen rekenen. De bedoeling is dat daar nog dit jaar duidelijkheid over komt.

De Tweede kamer en de staatssecretaris zijn het eens dat er een oplossing gevonden moet worden om de bestuurskracht van Abcoude, Breukelen en Loenen te versterken. Vandaar dat snel, onder regie van de staatssecretaris, wordt gekeken of er alternatieven mogelijk zijn. De variant Breukelen, De Ronde Venen, Loenen en Abcoude heeft de voorkeur van de staatssecretaris en zal bij de besluitvorming in de Tweede kamer in het najaar als terugvaloptie door de staatssecretaris ingebracht worden.
---

20 mei 2009