Vlaamse Overheid

schoolverlaters versterkt jongeren op arbeidsmarkt

Vooruitziend onderwijs en goede begeleiding schoolverlaters versterkt jongeren op arbeidsmarkt

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

dinsdag 19 mei 2009
Voor minister van Werk en Onderwijs Frank Vandenbroucke bewijzen zowel de goede resultaten van juni 2008 als de impact van de crisis in februari 2009 het belang van een vooruitziend onderwijs. Door het inbouwen van voldoende onderwijsniveaus enerzijds en extra aandacht voor technisch talent anderzijds kan het onderwijs er voor zorgen dat jongeren beter gewapend op de arbeidsmarkt terecht komen. Gecombineerd met een individuele en gerichte begeleiding van jonge werkzoekenden moet dit voor voldoende weerbaarheid zorgen.

"Elke schoolverlater zo weerbaar mogelijk maken." Dat was en is de doelstelling van minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke. Met dat doel voor ogen bouwde hij de afgelopen vijf jaar aan enkele fundamentele hervormingen in het onderwijs. Belangrijk waren vooral de overgangen tussen de onderwijsonderdelen. Elke sport van de onderwijsladder moest goed bereikbaar zijn. En waar de sporten te ver uit elkaar staan, zette Vandenbroucke er twee tussen, het secundair-na-secundair onderwijs (Se-n-Se) en het hoger beroepsonderwijs (HBO). Het gaat om opleidingen waarmee je je na een initiële technische of beroepsopleiding kan specialiseren, zoals de zevende specialisatiejaren in TSO en KSO. De studie van de VDAB bevestigt het cruciale belang van dat HBO en Se-n-Se: schoolverlaters met zo'n opleiding hebben meer kansen op de arbeidsmarkt dan jongeren die na zes jaar de schoolbanken verlaten.

De werkloosheid onder jongeren is de afgelopen 6 maand sterk gestegen onder invloed van de zware economische crisis. Jongeren worden als eerste getroffen als het slecht gaat in de economie. Ook aan het begin van deze legislatuur zat het niet goed met onze jeugdwerkloosheid. Toen waren er 47.314 jonge werkzoekenden (april 2004). Vanaf 2006 daalde hun aantal significant. Dankzij de goede conjunctuur, maar ook door een meer doortastende begeleiding via het Jeugdwerkplan. De jeugdwerkloosheid daalde van 42.493 (april 2006) naar 27.864 (april 2008). Het laagste peil in 10 jaar. Zelfs vandaag, in moeilijke tijden, blijven we met 37.742 jonge werkzoekenden gevoelig onder het niveau van de jeugdwerkloosheid in 2006, vóór de start van het Jeugdwerkplan. De bijzondere aandacht voor jongeren heeft dus duidelijk gewerkt.

Maar er kan nog een extra stap gezet worden. "We hebben uitstekende instrumenten om de talenten van onze jongeren zo goed mogelijk te ontwikkelen en tot hun recht te laten komen, zaak is nu vooruit te kijken en goed in te zetten." Vandenbroucke wil in elk geval de investeringsoperaties in de basisuitrusting van het BSO, TSO en BuSO verderzetten. Maar hij pleit ook voor een grootschalig actieplan om leerlingen voorlopers te maken op het vlak van duurzame techniek, technologie en wetenschap. "De leerlingen uit BSO en TSO vormen hier de basis. Zij zijn onze technici van de toekomst. Hoe meer zij leren omgaan met groene technologie, hoe beter. We moeten er daarom in de volgende legislatuur voor zorgen dat de scholen uitgerust geraken met zonneboilers, zonnepanelen en andere groene technologie."

Vooral voor de provincie Limburg, waar jongeren ook volgens de laatste cijfers in de studie extra gevoelig blijven voor de schommelingen van de arbeidsmarkt ziet Vandenbroucke hiervoor een toekomst weggelegd.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Hendrik Van Poele, persmedewerker minister Vandenbroucke Tel: 02 552 68 49
Gsm: 0497 48 19 51
E-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be

Bijlagen:


* Bijlage 1 - perstekst (pdf, 15 kB)
* Bijlage 2 - persvoorstelling (pdf, 2688 kB)