ABVAKABO FNV

Alsnog recht op vakantiedagen na langdurige ziekte

Ben je langer dan zes maanden ziek geweest? Grote kans dat je dan alsnog recht hebt op vakantiedagen of op uitbetaling ervan. Je moet echter wel zorgen dat dit recht niet vervalt!

Wat is er aan de hand?

Een Europese rechter heeft een uitspraak gedaan die misschien de Nederlandse wet in jouw voordeel opzij zet.
Volgens de Nederlandse wet bouwt een zieke werknemer na een half jaar geen vakantiedagen meer op. Het gaat dan om onafgebroken ziekte, waarbij onderbrekingen van minder dan een maand niet meetellen. Het Europese Hof van Justitie heeft onlangs geoordeeld dat dit NIET is toegestaan. Lees hier de uitspraak

Te weinig vakantiedagen

Iedereen heeft recht op minimaal vier weken vakantieopbouw per jaar (parttimers bouwen naar rato vier vakantieweken op), ook werknemers die langer dan zes maanden ziek zijn. Dit heeft tot gevolg dat aan langdurig zieke mensen waarschijnlijk te weinig vakantiedagen zijn toegekend. Deze mensen hebben dus recht op die extra vakantiedagen of
- als hun dienstverband eindigt - op uitbetaling daarvan.

Stel je rechten veilig!

Ambtenaren en werknemers moeten op verschillende manieren hun rechten veilig stellen:

Ambtenaren


* Ben je ambtenaar, dan moet je snel bezwaar maken. Dit moet binnen zes weken nadat het bevoegd gezag jouw saldo van vakantiedagen heeft vastgesteld of nadat je - bijvoorbeeld op de vakantiekaart - hebt gezien dat je geen vakantiedagen meer opbouwt.
* Reageer dus snel, want na verloop van die zes weken is het vastgestelde vakantiesaldo onherroepelijk geworden en ben je het mogelijk recht op extra dagen definitief kwijt. Er kan dan alleen nog opbouw van vakantie voor de toekomst geclaimd worden.
* Ga na of je hiervoor in aanmerking komt en neem daarna contact op met je (voormalige) werkgever

Werknemers


* Ben je werknemer, dan verloopt de aanspraak op vakantiedagen na vijf jaar.

* Vakantiedagen die voor 1 januari 2004 zijn opgebouwd, zijn dus vervallen.

* Vakantiedagen van na die tijd, kun je veiligstellen door de werkgever schriftelijk mee te delen dat je de aanspraak op het opnemen van die vakantiedagen wilt behouden.
* Voor vakantiedagen uit 2004 moet dat voor eind 2009 gebeuren, daarna ben je het mogelijk recht op die extra dagen definitief kwijt.

* Ga na of je hiervoor in aanmerking komt en neem daarna contact op met je (voormalige) werkgever

Bezwaar

Als lid van ABVAKABO FNV heb je uiteraard recht op gratis rechtshulp. Wij kunnen je helpen bij het opstellen van brieven en bezwaarschriften. Het is dan wel noodzakelijk dat jouw (ex)werkgever heeft uitgezocht dat je te weinig vakantie-uren hebt opgebouwd. Als dat zo is, kun je voor het vervolg contact opnemen met het Contactcenter van ABVAKABO FNV in Zoetermeer, telefoon 0900 22 825 22.

ABVAKABO FNV houdt in de gaten wat jouw belang is bij deze uitspraak. De reikwijdte en gevolgen van de Europese uitspraak worden op dit moment door de regering en sociale partners onderzocht. We hebben nu dus geen antwoord op alle vragen, maar we zullen je op de hoogte brengen van de resultaten van het onderzoek.