Groen!

Sociale ecowijken zijn dé toekomstwijken

door Meyrem Almaci (Federaal parlement: Kamer), Mieke Vogels (Vlaamse fractie) op 19 mei 2009 in "Ruimtelijke ordening en stedelijkheid"

Bouwen doe je voor de toekomst. Daarom kiest Groen! voor duurzaam bouwen met aandacht voor energie-efficiëntie, kwaliteit, sociale samenhang en betrokkenheid van bewoners. Echt duurzaam bouwen kan best in het kader van een hele wijk. Groen! heeft in Vlaanderen de ambitie om op termijn alleen nog maar sociale ecowijken te bouwen. Daarvoor stelt de partij 3 concrete maatregelen voor: impulsprogramma Sociale Ecowijken, nieuwe contracten Duurzame Steden en een wettelijk kader voor coöperatieve wooninitiatieven.

Groen! wil dat de Vlaamse regering een impulsprogramma Sociale Ecowijken lanceert met geld van het Stedenfonds én van het Klimaatfonds. In die wijken is er aandacht voor het ecologische (energiebesparing - groenbeheer - waterhuishouding - afval), maar ook voor aspecten van het samenleven (voldoende sociale woningen - sociale netwerken - meer gedeelde ruimte en voorzieningen - meer-generatie-wonen, mantelzorg). Per provincie kunnen één of meer pilootprojecten gestart worden. Op termijn kunnen duurzaamheidsnormen opgelegd worden aan alle nieuwbouwwijken.

De federale regering kan via de nieuwe `contracten duurzame steden' die minister Marie Arena voorziet in het kader van het grootstedenbeleid, sociale ecowijken steunen. Er is een budget voorzien van 67 miljoen EUR. Gezien de bevoegdheid grootstedenbeleid binnenkort wordt overgedragen naar de gewesten, kan er best een samenwerkingsakkoord gesloten worden met de gewesten. Klimaatminister Paul Magnette kan de middelen inzetten van een Sociaal Energiefonds, zoals de groenen dat verdedigen (een fusie van het Sociaal Stookoliefonds, de Energiefondsen voor Gas en Elektriciteit en het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost).

Groen! wil ook een wettelijk kader uitwerken voor coöperatieve wooninitiatieven waarbij bewoners (zowel eigenaars als huurders) bij de uitbouw van een sociale ecowijk betrokken worden. In overleg met de Vlaamse regering kan ervoor gezorgd worden dat er fiscale stimuli worden toegekend (lagere onroerende voorheffing) voor woningen die in het kader van dergelijke coöperatieve initiatieven gebouwd of mede beheerd worden.

Sociale ecowijken bestaan vandaag al. Er zijn al voorbeelden in het buitenland zoals de Vauban-wijk in Freiburg of EVA Lanxmeer in het Nederlandse Culemborg. En er wordt gewerkt aan de eerste ecowijken in eigen land: het project Tweewaters in Leuven, de Gasmetersite in Gent, de wijk Papenhof in Mechelen en het project `Ieper Oostsector'. De stad Antwerpen daarentegen talmt . Daarom lanceert Groen! het voorstel om van de geplande wijk Nieuw Zurenborg de eerste Antwerpse ecowijk te maken. Door de realisatie van dergelijke pilootprojecten kan een nieuwe ambitie vooropgesteld worden voor alle bouwprojecten en verkavelaars in Vlaanderen.

Klik hier voor een volledig dossier met concrete voorstellen van sociale ecowijken voor Vlaanderen.

Contact: Mieke Vogels -
Deel Deel
Meyrem Almaci

Lijstduwer Opvolgers
Vlaams Parlement - Antwerpen

3e plaats Effectieven
Europa
Mieke Vogels

Voorzitter Groen!
Lijsttrekker - Vlaams Parlement - Antwerpen