Gemeente Boarnsterhim


bureau voor onderzoek bestuurlijke toekomst gekozen

Het gemeentebestuur van Boarnsterhim heeft aangegeven in 2009 de richting te willen bepalen omtrent de bestuurlijke toekomst van de gemeente. Het college van burgemeester en wethouders heeft stappen ondernomen om de keuzes voor te bereiden. Er zijn een aantal offertes bij externe bureaus gevraagd. De keus voor een onderzoeksbureau is gevallen op WagenaarHoes organisatieadvies uit Driebergen.

Het bureau gaat onderzoeken welke vorm voor de toekomst van Boarnsterhim de beste kan zijn. Te denken valt aan intensivering van samenwerking: hetzij van bestaande verbanden, hetzij door het aangaan van andere verbanden of herindeling. Er wordt getoetst op consequenties voor de bestuurskracht van de gemeente.

Ten aanzien van herindeling heeft de gemeente een aantal criteria en aandachtspunten meegegeven voor het onderzoek, dat zijn:
- bestuurskracht

- logische samenhang

- eventuele restproblematiek als gevolg van de vorming van deze gemeente

- gemeente moet in staat zijn problemen op het grondgebied aan te pakken

- in geval van een herindeling waarin ook Leeuwarden wordt betrokken, vormen van decentralisatie onderzoeken

- burger betrekken

Het onderzoeksbureau gaat aan de hand van een aantal stappen te werk, dat zijn:

- Precieze aanpak bepalen en werkafspraken maken

aan de hand van gesprekken en documentatie adviseert het bureau wat de precieze aanpak kan zijn, inclusief onderzoeksvragen, werkafspraken en een detailplanning


- Bepalen te onderzoeken opties

een analyse om te komen tot de concretisering van de meest voor de hand liggende opties. Bovendien een voorzet voor de te hanteren criteria met betrekking tot de effecten op de bestuurskracht. Resultaat van deze fase is een zoveel mogelijk gedragen keuze voor concrete, te onderzoeken, opties.


- Voorlopige beantwoording onderzoeksvragen

toetsing van de varianten aan de criteria


- Bijeenkomst met de stuur- en klankbordgroep

hoofdlijnen van onderzoek worden gepresenteerd. Deze worden besproken. Duidelijk wordt wat er verder nog moet worden onderzocht.


- Concept eindrapportage

Naar aanleiding van bespreking vorige stap worden opmerkingen en vragen uitgewerkt. Resultaat is een concept eindrapportage.


- bespreking concept in stuur- en klankbordgroep. Resultaat is de eindrapportage.

- Eindrapportage

- Besluitvorming
In een aantal fasen van het proces zullen (delegatie van) inwoners en buurgemeenten worden betrokken. De stuurgroep is het college van burgemeester en wethouders. In de klankbordgroep zijn de fracties van de gemeenteraad vertegenwoordigd. Naar verwachting zal de finale bespreking in het laatste kwartaal van dit jaar plaatsvinden.