Provincie Noord-Holland

Jongeren presenteren plannen Geestmerambacht

20-5-2009

In verschillende sessies hebben zon 15 jongeren uit de gemeenten Alkmaar en Langedijk nagedacht over de mogelijke inrichting van het recreatiegebied Geestmerambacht. Met de sessies wil de provincie Noord-Holland meer inzicht krijgen in wat jongeren belangrijk vinden in hun leefomgeving en hen meer betrekken bij de ontwikkeling ervan.

Bij de uitbreiding van het recreatiegebied Geestmerambacht (ten noorden van Alkmaar) heeft de provincie Noord-Holland verschillende jongeren geconsulteerd. Leerlingen van drie scholen uit de buurt (OBS De Liereland in Alkmaar, Dalton College in Alkmaar en Jan Arentsz College in Langedijk) hebben deelgenomen aan verschillende bijeenkomsten waarin de wensen van jongeren voor de inrichting van het landschap werden geïnventariseerd. Op 15 mei presenteerde een aantal jongeren hun uitgewerkte ideeën voor de bestuurscommissie, bestaande uit burgemeester en wethouders van verschillende gemeenten uit de omgeving.

Presentatie van de ideeën voor Geestmerambacht

De ideeën die de jongeren presenteerden, liepen erg uiteen: van een survivalbaan tot een uitleenwinkeltje voor allerlei speelobjecten en van een ruïne/ontmoetingsplek voor jongeren tot dierenopvang. De bestuurscommissie hoorde de plannen belangstellend aan en liet weten zeker met de ingebrachte ideeën aan de slag te gaan.

De provincie Noord-Holland, die met het initiatief kwam om de jongeren bij de ontwikkeling van het recreatiegebied Geestmerambacht te betrekken, verwacht dat zij door dergelijke initiatieven meer geïnteresseerd raken in cultuur, natuur, klimaat en landschapsontwikkeling. Daarnaast moet het project Jeugd in het Groen uiteindelijk zorgen voor de ontwikkeling van een methodiek om jongeren systematisch te betrekken bij (her)inrichting van een leefomgeving. De provincie verwacht dat het project later ook toepasbaar is in andere landelijke gebieden. Gedeputeerde Jeugd en Cultuur, Sascha Baggerman: Ik vind het belangrijk om jongeren een sterkere binding te geven met hun sociale omgeving. Hier wordt de samenleving beter van, maar het zorgt er ook voor dat jongeren meer geïnteresseerd raken in natuur, landschap en inrichting. Jeugd in het Groen is hier een goed voorbeeld van.

Geïnteresseerden in het project Jeugd in het Groen kunnen op de website www.jeugdgeestmerambacht.nl meer informatie over het project vinden.

Nieuwsredactie