Provincie Noord-Holland

Wachtlijst jeugdzorg neemt af

20-5-2009

Het aantal kinderen dat in Noord-Holland op de wachtlijst voor jeugdzorg staat, is het eerste kwartaal met 20% afgenomen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de gezamenlijke zorgaanbieders.

Op nieuwjaarsdag stonden 344 kinderen op de wachtlijst, begin april waren dat er nog 276. De komende maanden zal de daling als gevolg van de inzet van extra middelen verder doorzetten. Op de wachtlijst komen geen crisisgevallen voor. Op basis van een risico-inschatting worden crisisgevallen altijd direct geholpen.

De huidige afname is het gevolg van de extra middelen die de provincie in 2008 heeft geïnvesteerd. In maart van dit jaar zijn er tevens extra rijksmiddelen ingezet. De effecten hiervan worden in de komende maanden zichtbaar.
Bij de in dit bericht genoemde cijfers gaat het om kinderen op wachtlijsten voor de door provincie gefinancierde jeugdzorg. Het Ministerie van Jeugd & Gezin telt de kinderen die bij Landelijk Werkende Instellingen (LWIs) op de wachtlijst staan maar in de provincie woonachtig zijn hierbij op. Waar bij de LWIs sprake is van een lichte stijging is bij de provinciale jeugdzorg in Noord-Holland een duidelijke daling te zien.

Alleen bij het AMK (Advies- en Meldpunt Kindermishandeling) is sprake van een stijging. Bureau Jeugdzorg Noord Holland neemt de nodige maatregelen, waaronder het werven van medewerkers die ingezet worden bij het wegwerken van de wachtlijst. De verwachting is dat voor het einde van dit jaar de wachtlijst voor AMK grotendeels zal zijn weggewerkt.

Nieuwsredactie