Gemeente Geertruidenberg


Wethouder Laurijssen op bezoek bij klimaatstraatfeesten

Op zaterdag 16 mei bezocht wethouder Louise Laurijssen het klimaatstraatfeest in de Roemer Visscherstraat in Raamsdonksveer. Op 30 mei gaat de wethouder op bezoek bij de Brakkenmarkt op het Terreplein in Geertruidenberg.

Beide straten zijn bij het klimaatstraatfeest in de prijzen gevallen. De prijzen bestaan uit cadeaubonnen om een gezellige barbecue voor de hele straat te organiseren.

Bij het Terreplein en de Roemer Visscherstraat hebben de buurtcomités het initiatief genomen om mee te doen met de klimaatwedstrijd. Het Terreplein heeft de meeste punten in energiebesparing vergaard; 11.072 punten. De bewoners hebben onder andere spaarlampen gekocht voor de gemeenschappelijke ruimte. Ook zijn in de fietsenstalling en de parkeergarage sensors geplaatst waardoor het licht na vijf minuten vanzelf uitgaat. De deelnemers in de Roemer Visscherstraat hebben energie bespaard door spaarlampen aan te schaffen, de was buiten te drogen en vaker de fiets te nemen.

Het klimaatstraatfeest is een landelijk opgezette wedstrijd waarbij het er om gaat welke straat in Nederland het meeste doet om bewuster met energieverbruik om te gaan. Tussen oktober 2008 en maart 2009 deden 3.287 klimaatstraten actief mee, door samen extra energie te besparen. De klimaatburen van Nederland hebben spontaan een nieuwe groene beweging gecreëerd. Het Klimaatstraatfeest is een initiatief van de HIER Klimaatcampagne.

Duurzaamheid in Geertruidenberg
De gemeente Geertruidenberg besteedt zelf ook veel aandacht aan het klimaat. Zo heeft de gemeente, samen met de regiogemeenten, de Verklaring van Dussen ondertekend. Daarin worden afspraken gemaakt over energiebesparing, het gebruik van duurzame energie en het terugdringen van de CO2 uitstoot.

De komende jaren worden verschillende projecten uitgevoerd waar ook de inwoners bij worden betrokken. Zoals een bewonerscampagne om inwoners te attenderen op energiebesparing. Ook in de gemeentelijke gebouwen zullen maatregelen genomen worden om energie te besparen. Samen met de woningcorporaties heeft de gemeente afspraken gemaakt om bij het bouwen en verbouwen zoveel mogelijk uit te gaan van energiezuinig wonen.