Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit

OPENBAAR

Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer OPTA/ACNB/2009/201007

Datum Onderwerp Bijlage(n) Handhaving artikelen 3.2a en 3.2e Rude

Geachte heer X,

Met ingang van 1 juli 2008 is de Regeling universele dienstverlening en eindgebruikersbelangen (hierna: Rude) aangepast onder meer met het oog op het verbeteren van de transparantie van verkeerstarieven bij oproepen naar nummers uit de reeksen 0900, 0906, 0909 of 18 uit het Nummerplan telefoon- en ISDN-diensten (hierna: betaalde informatienummers). Na inwerkingtreding van de regels, hebben diverse partijen het college om uitleg verzocht over de invulling van de artikelen 3.2a en 3.2e Rude.

Handhaving artikel 3.2a Rude
Naar aanleiding van het feit dat aanbieders van mobiele netwerken (hierna: de aanbieders) in diverse gesprekken met het college de behoefte aan duidelijkheid over de invulling van de verplichtingen van de transparantie van verkeerstarieven kenbaar hebben gemaakt, heeft het college bij brief van 2 oktober 2008 aan de aanbieders aangegeven dat artikel 3.2a Rude zo moet worden gelezen dat voorafgaand aan oproepen naar betaalde informatienummers vanaf een mobiele prepaid aansluiting het integrale tarief moet worden vermeld.

Naar aanleiding van een aantal vragen van partijen over de handhaving van de verplichting van artikel 3.2a Rude gedurende de periode 1 juli tot en met 2 oktober 2008, bericht het college u thans dat hij overtredingen van artikel 3.2a Rude in de periode 1 juli tot en met 2 oktober 2008 niet zal handhaven.

Handhaving artikel 3.2e Rude
Na 1 juli 2008 is in de mondelinge communicatie met de aanbieders over de handhaving van de verplichting van artikel 3.2e Rude, naar aanleiding van vragen ter zake, de verwachting gewekt dat het college vóór 1 oktober 2008 artikel 3.2e Rude niet zou handhaven. Het college bevestigt middels deze brief dat hij overtredingen van artikel 3.2e Rude in de periode 1 juli tot 1 oktober 2008 niet zal handhaven.




OPENBAAR

Bij brief van 18 december 2008 aan de aanbieders heeft het college aangegeven dat hij artikel 3.2e Rude beziet in samenhang met artikel 3.2 Rude1 en artikel 5 van de Beleidsregels van de Minister van Economische Zaken over de door het college uit te oefenen taken in de elektronische communicatiesector2. In de toelichting bij artikel 3.2e Rude is aangegeven dat niet kan worden volstaan met een enkele verwijzing naar de website van de aanbieder.3 Het college heeft in voornoemde brief aangegeven dat hij van oordeel is dat een verwijzing naar de website in lijn met artikel 3.2e Rude is, als de tariefinformatie op die website op genoegzame wijze bekend is gemaakt. Gegeven het feit dat de aanbieders in hun melding verwijzen naar hun website, is bij de beoordeling van de vraag of de door de aanbieders gehanteerde meldteksten in lijn zijn met artikel 3.2e, onder b, Rude, dus bepalend of zij de tarieven via hun websites, op genoegzame wijze bekend hebben gemaakt.

Hoogachtend,

HET COLLEGE VAN DE ONAFHANKELIJKE POST EN TELECOMMUNICATIE AUTORITEIT,

namens het college,
Hoofd afdeling Consument, Nummers en Bestuur

mw. drs. D.L. Braal-Verhoog


1 Op grond van artikel 3.2 Rude dienen aanbieders van openbare telefonie tariefinformatie op genoegzame wijze bekend te maken.

2 In artikel 5 van deze beleidsregels (Stcrt. 2005, nr. 109, p. 11) is bepaald dat een aanbieder van openbare telefonie in ieder geval zijn tarieven genoegzaam bekend maakt, als bedoeld in artikel 3.2 Rude, indien hij onder andere op een website zijn tarieven bekend maakt.

3 Stcrt. 2008, nr. 110, p. 8.