Senternovem

Nieuws

20-05-2009 | Stimuleren van duurzame investeringen in gebouwde omgeving als crisismaatregel

In de brief over de crisismaatregelen die minister Van der Laan 15 mei jongstleden aan de Tweede Kamer heeft gestuurd, staat een aantal specifieke energiebesparende maatregelen zoals aanpassing Regeling groenprojecten 2005, voordelige kredietgarantieregeling met laag rentende leningen, subsidieregeling maatwerkadviezen en mogelijkheden van een tijdelijke of structurele verlaging van het BTW-tarief op isolatiemaatregelen in particuliere woningen.

De plannen, zo valt in de brief (download, 218 kB) te lezen, moeten direct in 2009 en 2010 effect hebben op de werkgelegenheid in Nederland, bijdragen aan de (langere termijn) ambities op het gebied van duurzaamheid en bijdragen aan het weer vlottrekken van woningbouw- of herstructureringsprojecten. Daarnaast zet het kabinet zich ook in om de schade te beperken voor eigenaar-bewoners die door de crisis en buiten hun schuld in betalingsproblemen komen.
De maatregelpakket is een dynamisch proces waarbij elke maatregel zijn eigen tijdpad kent, maar voor de zomer moet het 'woningbouwpakket' operationeel zijn, stelt Van der Laan.

Op het gebied van energiebesparing in de woningbouw zijn specifiek de maatregelen:

1. Verlaging voor particulieren van de in de Regeling groenprojecten 2005 opgenomen ondergrens van EUR 22.689,- gaat naar nul en de leentermijn wordt verlengd van van 10 naar 15 jaar. Dit geldt voor PV, zonneboilers en warmtepompen. Deze aanpassing sluit aan op de SDE, waar je als particulier óók gebruik van kunt maken.
2. Voor eigenaar-bewoners wil het kabinet een voordelige kredietgarantieregeling voor banken mogelijk maken, om tegen lage rentes leningen af te geven voor duurzame energie maatregelen, wonningisolatie en dergelijke. Voor deze kredietfaciliteit zet het kabinet EUR 35 miljoen vanuit het programma 'Meer Met Minder' (MmM).

3. Nog vóór de zomer komt er een subsidieregeling maatwerkadviezen. De regeling geldt voor 2009 en 2010, en er komt totaal EUR 12 miljoen budget beschikbaar.

4. De staatssecretaris van Financiën geeft in de mei-brief over vergroening nadere aandacht aan mogelijkheden van een tijdelijke of structurele verlaging van het BTW-tarief op isolatiemaatregelen in particuliere woningen.
5. De EIA (energie-investeringsaftrek) wordt voor de jaren 2009 en 2010 uitgebreid met energie-besparende investeringen in bestaande huurwoningen. Het kabinet stelt hiervoor in totaal EUR 320 mln. (EUR 160 mln. in 2009 en EUR 160 mln. in 2010) beschikbaar. Verhuurders, zijnde ondernemingen, krijgen voor huurwoningen recht op energie-investeringsaftrek voor investeringen in een bestaande huurwoning.

Het kabinet gaat ervan uit dat vooral de woningcorporaties, die een maat-schappelijke taak vervullen, fors zullen investeren in energiebesparende maatregelen. Behalve dat het bijdraagt aan duurzaamheidsdoelen, hebben dergelijke investeringen immers een positief effect op de woonlasten van hun huurders. Het kabinet streeft ernaar dat de corporaties voor de jaren 2009 en 2010 ten opzichte van het Convenant energiebesparing corporatiesector jaarlijks aanvullend in circa 100.000 woningen energiebesparende maatregelen zullen treffen.