KPMG

Energiesector ziet Amerika als belangrijkste locatie voor nieuwe investeringen

20|05|09 - Energiemaatschappijen zien de Verenigde Staten als de belangrijkste locatie voor toekomstige investeringen in duurzame energie. Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek van KPMG onder 200 bestuurders in de energiesector.

Met het aantreden van president Obama is het vertrouwen van de energiesector in de Verenigde Staten duidelijk toegenomen en daarmee in de gedane toezeggingen op het gebied van milieu door de Amerikaanse politiek. Daarmee is de Verenigde Staten dubbel zo populair voor buitenlandse investeringen dan bijvoorbeeld India, dat een tweede plaats bezet op de ranglijst van meest populaire investeringslocaties.

Ruim 40% van de bedrijven wil op korte termijn met duurzame energie projecten investeren in de Verenigde Staten. Eén op de vier bedrijven verwacht dit in India te doen, ruim 20% in China en nog eens 20% in Canada.

Uit het onderzoek van KPMG blijkt voorts dat de wereldwijde energiesector nog steeds positief is over duurzame energie. Bijna 80% van de bestuurders in de sector vindt dat duurzame energie projecten economisch levensvatbaar zijn ondanks de instorting van de prijzen van fossiele brandstoffen en grondstoffen alsmede de gevolgen van de kredietcrisis. De aankondigingen vanuit de Verenigde Staten dat de Amerikaanse politiek duurzame initiatieven gaat steunen, heeft volgens Hans Bongartz van KPMG het vertrouwen in een toename van subsidies doen toenemen.

Bongartz: "Ruim 60% van de bestuurders verwacht dat de subsidiestromen voor duurzame energie zullen toenemen. Daarmee is het vertrouwen duidelijk toegenomen. Vorig jaar was dit nog 37%. Vergeleken met Europa lijkt de Verenigde Staten steeds populairder te worden voor buitenlandse investeerders en een steeds aantrekkelijker klimaat te bieden voor winstgevende fusies en overnames. Het is opvallend dat 81% van de Europeanen verwacht dat president Obama zijn toezeggingen op het gebied van duurzame energie zal nakomen, vergeleken met 51% van de Amerikanen."

Ondanks de recessie blijken de onderzochte bedrijven optimistisch over de fusie- en overnamemarkt. Bijna 60% verwacht dat het aantal transacties in de energiesector de komende twaalf maanden zal toenemen of gelijk zal blijven. Volgens de bedrijven zal de waarde van de transacties echter ingrijpend veranderen. Bongartz: "De bedrijven verwachten dat het tijdperk van fusies en overnames van meer dan één miljard dollar van de baan is, in ieder geval op de korte termijn. Van de onderzochte energiebedrijven verwacht minder dan 25% meer dan 100 miljoen dollar te investeren in mogelijke fusies en overnames in de sector. Vorig jaar was dit nog 39%."

Voor de grotere nuts- en energiebedrijven zullen van de gewijzigde omstandigheden profiteren, denkt Bongartz. Bongartz: "Met hun sterke balansposities en langlopende contracten met kredietverstrekkers hebben zij een duidelijke voorsprong op de kleinere spelers. Van de bedrijven met een omzet van minder dan 500 miljoen dollar geeft 70% aan problemen te ondervinden bij het verkrijgen van financiering. Bij de grotere maatschappijen is dit 57%. De bedrijven voorzien ook een teruggang in de fusie- en overnameactiviteiten door het wegvallen van hedge fondsen en private equity huizen. De combinatie van een fusie- en overnamemarkt met minder concurrentie en kleinere bedrijven die moeite hebben om financiering aan te trekken doet vermoeden dat de grote energiemaatschappijen alle vrijheid hebben om hun slag te slaan."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 656 7039.

Het bij dit onderzoek horende rapport kunt u hier downloaden en/of bestellen.

© 2009 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.