Partij van de Arbeid

'Meer geld voor zonnepanelen'

20-05-2009 11:27

'Duizenden gezinnen willen graag zonnepanelen op hun huis leggen. Zoveel dat de nieuw ingestelde subsidieregeling al snel 'overtekend' was. Ook de interesse voor biovergisters is veel groter dan het tot nu toe beschikbare budget. Ik wil dus die budgetten verhogen. De Minister wil dat niet. Dat wordt dus nog spannend. Dat schrijft PvdA Tweede-Kamerlid Diederik Samsom op zijn weblog.

Gister bleek in het debat dat de Minister wil vasthouden aan de ingestelde plafonds. Dat betekent dat er vele duizenden gezinnen teleurgesteld zullen moeten worden omdat ze niet in aanmerking komen voor subsidie voor zonnepanelen. En het betekent dat tientallen boeren die een innovatieve oplossing voor hun mest wilden toepassen, nog een tijd moeten wachten. En het betekent dat er honderden miljoenen euro's die beschikbaar zijn voor windenergie op de plank blijven liggen, omdat er 1,5 miljard euro beschikbaar is, terwijl maar 700 miljoen maximaal wordt aangesproken.

Dat vind ik doodzonde. Waarom rigide vasthouden aan de vastgestelde bedragen, als we weten dat ze evident verkeerd zijn vastgesteld? Te hoog bij windenergie, te laag bij zonne-energie. Het is beter voor het milieu, voor investeerders en voor al die enthousiaste zonne-energiegebruikers als we dat corrigeren.

Ik zal dus een motie waarin de Kamer de regering opdraagt om alsnog de plafonds te wijzigen. Of die motie een meerderheid haalt is niet zeker, maar ik heb goede hoop gezien de reacties van de andere partijen in het debat. Wordt vervolgd.

Bron en meer informatie: www.diederiksamsom.pvda.nl