Rechtbank 's-Hertogenbosch


Dertien jaar cel en tbs voor doodslag

âs-Hertogenbosch, 20 mei 2009 - De rechtbank âs-Hertogenbosch heeft zojuist een 44-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertien jaar en tbs met dwangverpleging voor doodslag in Lierop.

De verdachte heeft een 77-jarige man in oktober 2006 op een homo-ontmoetingsplaats in Lierop door messteken om het leven gebracht. Volgens de rechtbank heeft hij de man op een gruwelijke wijze van het leven beroofd.

De rechtbank geeft in het vonnis aan dat de verdachte zich gedurende vrijwel het hele onderzoek heeft beroepen op zijn zwijgrecht. Zijn handelen en proceshouding hebben volgens de rechtbank veel onzekerheid veroorzaakt bij de nabestaanden. Bij het opleggen van de straf heeft de rechtbank ermee rekening gehouden dat de verdachte ten tijde van het plegen van het strafbare feit als verminderd toerekeningsvatbaar is te beschouwen. Gelet op de ernst van het misdrijf en de persoon van de verdachte adviseert de rechtbank dat de tbs met dwangverpleging pas aanvangt nadat hij tweederde deel van de gevangenisstraf heeft uitgezeten.

Uit het justitieel documentatieregister blijkt dat de verdachte in 2000 is veroordeeld voor doodslag op zijn moeder in 1998. De rechtbank oordeelt dat hij in een tijdsbestek van acht jaren aldus twee mensen opzettelijk van het leven heeft beroofd.

LJ Nummer

BI4444

Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 20 mei 2009 Naar boven