Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


20 mei 2009

Meldt u aan voor pilot Gedragscodes in de buurt!

Wilt u meedoen aan het verfijnen en verbeteren van de aanpak gedragscodes in de buurt? Meldt u dan vóór 1 juli a.s. aan bij het CCV voor een pilotproject.

Beter leefklimaat
Vandalisme, agressie, geluidsoverlast, straatvuil: het zijn voorbeelden van ongewenst gedrag waar we in Nederland mee te maken kunnen hebben. Ongewenst gedrag kan een negatieve invloed hebben op het leefklimaat in een buurt, het zegt iets over hoe mensen met elkaar omgaan.

In 2008 heeft het CCV de aanpak voor gedragscodes (ook wel lokaal beter bekend onder de term buurtregels, gedragsafspraken, leefregels of portiekregels) specifiek voor de buurt uitgewerkt en getoetst in vijf buurten. De ervaringen en uitkomsten uit de vijf pilotbuurten zijn gebruikt voor verdere aanscherping van het stappenplan. Dit jaar wil het CCV graag in samenwerking met vijf nieuwe pilotgemeenten het stappenplan gedragscodes in de buurt verbeteren en verfijnen.

Gedragscodes of -regels stellen buurtbewoners in staat om gezamenlijk afspraken te maken over gewenst en ongewenst gedrag. Ze komen overeen hoe ze omgaan met iemand die zich niet aan deze afspraken houdt. Een gedragscode draagt bij aan goed gedrag tussen bewoners, en mensen te stimuleren om elkaar aan te spreken op hun gedrag. Het gaat hier om gedragsregels die niet zijn opgelegd. Integendeel, het gaat om betere omgangsvormen tussen buurtbewoners die ze gezamenlijk afspreken. Het leefklimaat in de buurt verbetert omdat mensen de regels zelf nakomen.

Gezocht
Het CCV is op zoek naar buurten (circa 60 tot 80 inwoners), die mee willen werken aan de verbetering van het stappenplan voor gedragscodes in de buurt. De pilots beginnen in september en eindigen een jaar later in oktober 2010. In deze periode vindt nauwe samenwerking plaats met betrokken partners en buurtbewoners. Eén partij is de projectleider en de gemeente heeft doorgaans de regie. Bewoners en instanties bepalen gezamenlijk wat ongewenst gedrag is en wat de belangrijkste verbeterpunten kunnen zijn. Zo kan een gericht plan van aanpak worden opgesteld en uitgevoerd. De resultaten worden periodiek gemeten om steeds opnieuw vast te stellen of de gekozen aanpak nog voldoet. Op deze manier wordt het stappenplan verder aangescherpt voor een goede toepassing in de praktijk.

Aanmelden
We starten in september 2009. Opgeven kan vóór 1 juli a.s. Het CCV selecteert uit alle kandidaten vijf deelnemers. U kunt zich opgeven door een mail te sturen naar pilot.gedragscodes@hetccv.nl met daarin uw motivatie voor deelname en de huidige stand van zaken in uw beoogde buurt. Het CCV geeft de voorkeur aan projecten waarvan duidelijk is dat gedragscodes een middel zijn om de problemen aan te pakken én waar al draagvlak onder buurtbewoners en instanties is.

Rol CCV
Via het CCV kunt u als gemeente concreet aan de slag om de veiligheid in de buurt te vergroten. Het CCV biedt de gemeente:


* helder stappenplan dat handvatten biedt om op buurtniveau met elkaar aan de slag te gaan;

* procesbegeleiding op buurtniveau.

Het CCV biedt deelnemende pilots begeleiding aan in de vorm van bijeenkomsten, het gebruiken maken van het stappenplan, het aanbieden van richtlijnen voor een nulmeting en (tussen)- en eindevaluatie.

Tevens onderhoudt het CCV contact met de pilots door middel van telefonische interviews en werkbezoeken. Tijdens deze contactmomenten is ruimte voor advies, informatie en overdracht van kennis. Het CCV biedt op het einde van het traject een eindrapportage aan, aan de pilots.

Brochure en website gedragscodes
Er is tevens een brochure (kostenloos te bestellen via de webwinkel) over gedragscodes in de buurt beschikbaar. Deze geeft op hoofdlijnen weer wat een gedragscodeproject is, wie hieraan meewerken en wat de meerwaarde ervan is. In het dossier Gedragscodes vindt u het volledige stappenplan voor een gedragscode in de buurt.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nicole Langeveld, projectleider gedragscodes van het CCV, is te bereiken op 030 751 67 64.