Voedingcentrum


Meer diervriendelijk vlees te koop

De komende jaren ligt er meer diervriendelijk en duurzaam vlees in de winkel. Ook zijn er straks meer soorten scharrel- en vrije-uitloop eieren te koop. Dat hebben overheid, bedrijfsleven en de Dierenbescherming met elkaar afgesproken.

Bij duurzaam vlees hebben kippen en varkens bijvoorbeeld meer ruimte gehad en meer daglicht gezien dan in de reguliere veehouderij. Het streven is een jaarlijkse groei van 15% van de verkoop van deze producten in de supermarkt en bedrijfsrestaurants. Dat is bijvoorbeeld vlees dat van de Dierenbescherming één of twee sterren van het âBeter Levenâ kenmerk heeft gekregen.

Op dit moment worden dit soort producten op kleine schaal op geproduceerd. Overheid, bedrijven en detailhandel maken nu gezamenlijk afspraken om een groter marktaandeel te verwerven. Het Voedingscentrum vindt dat positief omdat de consument dan meer te kiezen heeft.

Jij kan kiezen
Vind jij het belangrijk bewust je eten te kiezen? Je kunt nu al de boodschappenhulp van het Voedingscentrum gebruiken in de winkel: de spiekbrief! Dan zie je bijvoorbeeld welke manieren er zijn om vee te houden en op welke punten ze van elkaar verschillen. Je ziet op de spiekbrief ook hoe je het vlees in de winkel kan herkennen. Dat geldt ook voor de eieren, rundvlees en vis.