Voedingcentrum
Meer diervriendelijk vlees te koop
De komende jaren ligt er meer diervriendelijk en duurzaam vlees in de
winkel. Ook zijn er straks meer soorten scharrel- en vrije-uitloop
eieren te koop. Dat hebben overheid, bedrijfsleven en de
Dierenbescherming met elkaar afgesproken.
Bij duurzaam vlees hebben kippen en varkens bijvoorbeeld meer ruimte
gehad en meer daglicht gezien dan in de reguliere veehouderij. Het
streven is een jaarlijkse groei van 15% van de verkoop van deze
producten in de supermarkt en bedrijfsrestaurants. Dat is bijvoorbeeld
vlees dat van de Dierenbescherming één of twee sterren van het
âBeter Levenâ kenmerk heeft gekregen.
Op dit moment worden dit soort producten op kleine schaal op
geproduceerd. Overheid, bedrijven en detailhandel maken nu gezamenlijk
afspraken om een groter marktaandeel te verwerven. Het Voedingscentrum
vindt dat positief omdat de consument dan meer te kiezen heeft.
Jij kan kiezen
Vind jij het belangrijk bewust je eten te kiezen? Je kunt nu al de
boodschappenhulp van het Voedingscentrum gebruiken in de winkel: de
spiekbrief! Dan zie je bijvoorbeeld welke manieren er zijn om vee te
houden en op welke punten ze van elkaar verschillen. Je ziet op de
spiekbrief ook hoe je het vlees in de winkel kan herkennen. Dat geldt
ook voor de eieren, rundvlees en vis.