De groene kandidaten van 4 juni

20/05/2009 11:16

De Landschappen

Vier grote organisaties die staan voor natuurbescherming in Nederland presenteren zeven groene kandidaten voor de Europese verkiezingen. Op 19 mei gingen zij met elkaar in debat in Nieuwspoort. Het lijkt erop dat 'Brussel' steeds belangrijker wordt bij de zorg voor natuur en milieu.

Er gebeurt veel in Europa. Zo gaat het landbouwbeleid, een van de redenen waarom de Europese Gemeenschap in jaren vijftig van de vorige eeuw is opgericht, over enkele jaren veranderen. Boeren krijgen dan geen steun meer voor productie, maar voor maatschappelijke diensten zoals zorg voor weidevogels en natuurlijke oevers.

Van Esther de Lange van het CDA hoeft dit allemaal niet zo snel, van haar mag inkomenssteun nog wel enige tijd doorgaan. Jan Mulder van de VVD ziet in dat het na 2013 echt voorbij is met inkomenssteun. Hij maakt zich zorgen over de sterke afname van plant- en diersoorten en wil dat daar iets aan gedaan wordt.

Nicole van Gemert van de SP heeft niet veel met Europa, maar ziet wel in dat de natuur in gevaar is en dat daar iets moet gebeuren. Europa kan er voor zorgen dat Nederland haast maakt met het beschermen van kostbare natuur.

"De landbouwsubsidies moeten weg, er moet een eerlijke prijs voor producten worden betaald. Natuur is een kwetsbare waarde. De overheid moet deze waarde beschermen", vindt Natasja Oerlemans van de Partij voor de Dieren. Bas Eickhout van GroenLinks vult aan: "Iedereen praat groen, maar niemand doet groen".

Ook Gerben-Jan Gerbrandy van D66 maakt zich sterk voor landschap en natuur. "Met natuur krijg je voor één keer investeren het zesvoudige terug: gezondheid, economie, goed drinkwater, klimaatbescherming en nog veel meer. De natuur is 6 halen, 1 betalen!" is zijn stelling.

Louis Meuleman van de PvdA wijst erop dat 70% van het Nederlandse landschap wordt beheerd door boeren en dat zij onmisbaar zijn bij een goed plattelandsbeleid .

De 12 Landschappen, Natuurmonumenten, Vogelbescherming en Staatsbosbeheer zijn blij dat deze zeven kandidaten zich sterk maken voor natuur en landschap!

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.