Gemeente Lopik

Onderzoek naar economie in het buitengebied

De Kamer van Koophandel Midden-Nederland en de vier gemeenten van de regio Utrechtse Waarden (Montfoort, Lopik, IJsselstein en Oudewater) starten een onderzoek naar de economie in het buitengebied. Doel is een bijdrage te leveren aan de versterking van de economische vitaliteit. Het onderzoek geeft inzicht in de bedrijvigheid, knelpunten van bedrijven en werkgelegenheid in het buitengebied van de regio. Agrarische en niet-agrarische worden ondernemers gevraagd mee te werken door het invullen van een digitale vragenlijst.

"Het gaat daarbij om het versterken en ontwikkelen van economische dragers voor het behoud van leefbaarheid en werkgelegenheid en de bijzondere kwaliteit van landschap en cultuurhistorie. De versterking van de recreatieve mogelijkheden en netwerken hoort daar onlosmakelijk bij. (..) We willen de economische en sociale potenties van het platteland benutten, ruimte voor ontwikkeling van nieuwe vormen van bedrijvigheid bieden, verbreding van landbouw en versterking van ondernemerschap, innovatie en werkgelegenheid stimuleren. Dit is cruciaal voor het behoud van de leefbaarheid en vitaliteit van De Utrechtse Waarden."

(Agenda Vitaal Platteland, gebiedsprogramma 2007 - 2013; provincie Utrecht)

In het buitengebied van de vier gemeenten zijn bijna 1.100 bedrijven actief. Bijna de helft ervan heeft weinig of niets van doen met de landbouw - het gaat vooral om bouwbedrijven, handel en transport en zakelijke dienstverleners.

In het kader van het onderzoek worden in de komende periode agrarische en niet-agrarische ondernemers gevraagd om mee te werken door het invullen van een digitale vragenlijst. De vragen spitsen zich toe op mogelijke knelpunten in bedrijfsvoering en bedrijfshuisvesting, verhuis- en verbouwplannen en de werkgelegenheidsfunctie van de verschillende economische sectoren. Het onderzoek wordt uitgevoerd door STOGO onderzoeksbureau te Nieuwegein. Met de onderzoeksresultaten hopen Kamer van Koophandel en gemeenten in de komende jaren een meer toegesneden beleid en ondernemersondersteuning te kunnen organiseren.