Gemeente Veere


Zeeuwse "Denk Vooruit" Campagne

samenwerking van Veiligheidsregio Zeeland, Provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten.

De gemeenten, provincie, de waterschappen, rijkswaterstaat, Veiligheidsregio de hulpdiensten en het rijk doen er alles aan om de kans op ernstige incidenten en rampen zo klein mogelijk te maken en te houden. Er zijn strenge veiligheidseisen, rampenplannen en er wordt regelmatig geoefend. Toch kan er ondanks al die veiligheidsmaatregelen iets mis gaan. Het is belangrijk dat u zichzelf daar goed op voorbereidt. Niet alleen de hulpdiensten en gemeenten zijn verantwoordelijk voor de bestrijding van een ramp. Uit het verleden bij grotere ongevallen blijkt regelmatig dat de zelfredzaamheid en behulpzaamheid van medeburgers heel groot is. Samen hulp verlenen aan betrokkenen: dat is een goed vooruitzicht. In deze campagne focussen we daarom op uw zelfredzaamheid. Zodat u uzelf en uw medemens bij (dreigend) gevaar kunt helpen.

Wat is zelfredzaamheid?
Met zelfredzaamheid wordt bedoeld dat u zelf maatregelen neemt ter voorbereiding op een ramp of ernstig incident. Maar ook dat u tijdens een ramp of incident uzelf en anderen helpt om de gevolgen te beperken. Het is namelijk niet ondenkbaar dat er zich een ramp voltrekt, waarbij de overheid u niet tijdig kan waarschuwen. Of een ramp waarbij het niet mogelijk is om direct (voldoende) hulpverleners het rampgebied in te sturen. Zeker in die gevallen doen wij een dringend beroep op u. Om uzelf in veiligheid te brengen, maar ook om kwetsbare mensen in uw omgeving te helpen, zoals kinderen, ouderen en mensen met een beperking. U kunt ook eerste hulp verlenen aan slachtoffers en de hulpdiensten de weg wijzen naar mensen in nood. Door uw gezonde verstand te gebruiken kunt u een waardevolle bijdrage leveren aan het bestrijden van een ramp.
Zelfredzaamheid: het lijkt moeilijk, maar het zit in de kleine dingen. Heeft u bijvoorbeeld lucifers en kaarsen in huis? Mocht de stroom opeens uitvallen dan heeft u toch licht. Wilt u weten wat de oorzaak van het uitvallen van de stroom is? Dan heeft u een radio nodig die op batterijen werkt of die u met een dynamo kunt opladen om naar de calamiteitenzender te luisteren. Gewoon van die alledaagse dingen, dat is zelfredzaamheid.

Hoe informeert de Zeeuwse overheid?
De Zeeuwse overheid gaat u via allerlei wegen informeren over zelfredzaamheid. Iedere maandag tussen 11:30 uur en 12:00 uur wordt er op Omroep Zeeland radio uitgebreid aandacht besteed aan de risicoâs waar we in Zeeland aan blootstaan en wat de rol van de overheid en de burgers is tijdens een ramp. Tevens wordt u over het onderwerp zelfredzaamheid geïnformeerd in de gemeentelijke uitgaven, zoals het bewonersblad, de website en de gemeentegids. Voor toeristen zal er in de loop van dit jaar een speciale folder verschijnen in vier verschillende talen.

Duur van de campagne
In 2006 hebben de dertien Zeeuwse gemeenten de handen ineen geslagen. Samen besloten ze om meer en beter te gaan communiceren over risicoâs, veiligheid en zelfredzaamheid in de Provincie Zeeland onder het motto âFocus op Veiligheid!â;Inmiddels hebben we deze regionale campagne aan laten sluiten bij de landelijke campagne ââDenk Vooruitââ

Meer informatie
Kijkt u dan op de website:
www.denkvooruit.nl www.risicokaart.nl www.medisol.nl

Natuurlijk kunt u ook contact opnemen met de Project coördinator Focus op Veiligheid mevrouw M. de Jonge, bereikbaar op de even weken op vrijdag via telefoonnummer. (0118) 421152.