Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


2009Z08111

Vragen van het lid Van der Ham (D66) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het bericht dat lesbische vrouwen lijden onder stigmatisering. (Ingezonden
27 april 2009)


1
Bent u bekend met het bericht dat lesbische vrouwen lijden onder stigmatisering over hun geaardheid?

Ja. Op 25 april 2009, de dag na de presentatie van het onderzoek van Stichting OndersteBoven en de Universiteit van Amsterdam, was ik bij een bijeenkomst van FemFusion over de zichtbaarheid van lesbische vrouwen. Daar ben ik in mijn speech ingegaan op de resultaten van het onderzoek en op het belang van meer aandacht voor de emancipatie van lesbische en biseksuele vrouwen. Ook heb ik kort kennisgemaakt met de onderzoeksters.


2
Wat zijn volgens u de oorzaken van dit gevoel van stigmatisering?

Uit het onderzoek komt naar voren dat lesbische en biseksuele vrouwen meer problemen ervaren dan heteroseksuele vrouwen met hun lichamelijke en psychische gezondheid. En dat dit samenhangt met stigmatisering door de omgeving. Veertig procent van de lesbische en biseksuele vrouwen heeft te maken met negatieve reacties, met name op straat, op school en op het werk. Dit varieert van bedreiging en belachelijk maken tot vervelende opmerkingen, nare vragen met een seksuele ondertoon en roddels. Opvallend is dat vooral jonge lesbische en biseksuele vrouwen hier last van hebben. Op latere leeftijd hebben lesbische en biseksuele vrouwen nog steeds te maken met vooroordelen uit hun omgeving, maar lijken ze er beter mee om te kunnen gaan. Dit onderzoek laat zien dat de sociale acceptatie van lesbische vrouwen in Nederland minder groot is dan vaak wordt verondersteld en dat lesbische vrouwen hiervoor een prijs betalen wat betreft hun gezondheid.


3
Wat gaat u doen om de oorzaken van dit gevoel weg te nemen?

Het hoofddoel van het homo-emancipatiebeleid is het bevorderen van de sociale acceptatie van homoseksualiteit, zowel bij mannen als bij vrouwen. Alle onderdelen van dat beleid op de terreinen van onderwijs, jongeren, werk, ouderen, sport zijn dus ook gericht op het versterken van de positie van lesbische en biseksuele vrouwen. Daarnaast hebben een aantal onderdelen van het beleid een extra betekenis voor vrouwen, zoals het wetsontwerp lesbisch ouderschap van de minister van Justitie dat lesbische ouderparen dezelfde ouderlijke rechten als heteroparen zal geven. Om de emancipatie van lesbische vrouwen extra kracht bij te zetten, subsidieer ik bovendien een project van twee jaar van het lesbisch platform FemFusion waarin via een serie van vijf debatten (over onderzoek, emancipatie, zichtbaarheid, seksualiteit en veiligheid) speciale aandacht wordt besteed aan de positie van lesbische vrouwen en aan plannen en strategieën om die te verbeteren. De eerste drie debatten hebben inmiddels plaatsgevonden en trokken veel deelneemsters. In 2010 en 2011 is er geld beschikbaar om deze plannen verder uit te voeren en zo de zichtbaarheid en sociale acceptatie van lesbische en biseksuele vrouwen verder te verbeteren.