Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1

> Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag
De voorzitter van de Tweede Kamer Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 der Staten-Generaal 2500 BJ Den Haag Postbus 20018 www.minocw.nl
2500 EA Den Haag
Onze referentie MLB/M/123.354

Datum 19 mei 2009
Betreft Vragen van het lid Van Dijk (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het voortbestaan van Sesamstraat

Hierbij zend ik u het antwoord op de vragen van het lid Van Dijk (SP) over het voortbestaan van Sesamstraat (ingezonden 23 april 2009).

De vragen werden mij toegezonden bij uw brief met kenmerk 2009Z07929.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk

a
na 1 van 3 Pagi





Antwoorden op vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de minister van

Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het voortbestaan van Sesamstraat. (Ingezonden 23 april 2009).


1
Deelt u de mening dat de publieke omroep serieus moet ingaan op de noodkreet en de 200.000 handtekeningen op de website www.sesamstraatnaarhalfzeven.nl?
1
Antwoord
Wanneer burgers zich serieus wenden tot de publieke omroep ­om welke reden dan ook- acht ik het niet meer dan logisch dat de publieke omroep op zijn beurt signalen uit de samenleving serieus neemt en voorziet van een reactie. Het is echter aan de omroep(en) zelf om de strekking en inhoud van zijn reactie te bepalen.


2
Wat is uw reactie op het interview met Aart Staartjes, waarin hij stelt dat het voortbestaan van Sesamstraat groot gevaar loopt vanwege de gewijzigde uitzendtijden?2

Antwoord
Ik begrijp de zorg die hij heeft over het effect van de zendtijdwijziging op de kijkcijfers van Sesamstraat.


3
Deelt u de mening dat het dalende aantal kijkers van Sesamstraat van 500.000 naar minder dan 50.000, veroorzaakt wordt door de vervroeging van de uitzendtijd? Snapt u dat talloze ouders en kinderen bij voorkeur om half zeven - voor het slapen gaan - naar Sesamstraat kijken? Zo nee, hoe verklaart u de totale instorting van het aantal kijkers dan wel?

Antwoord
De vergelijking van het aantal kijkers en de relatie met het uitzendtijdstip kan niet zo maar gelegd worden en verdient enige nuancering. Het aantal van
500.000 kijkers werd begin jaren '90 gerealiseerd. Het medialandschap is sindsdien sterk veranderd. Zo is het aanbod voor kinderen op de publieke zenders Z@pp en Z@ppelin aanzienlijk toegenomen en zijn er drie commerciële kinderzenders bijgekomen die ook meestrijden om de aandacht van de jonge kijkers.


1 Nu.nl, 22 april 2009: "200.000 mensen tekenen petitie Sesamstraat" http://www.nu.nl/algemeen/1952618/200000-mensen-tekenen-petitie-sesamstraat-.html
2 de Volkskrant en DWDD, 6 april 2009

Pagina 2 van 3





Dit neemt niet weg dat ik mij goed kan voorstellen dat ouders elke wijziging van uitzendtijdstip vervelend vinden, met name omdat dit programma een vaste plek

kan hebben in het dagelijkse bedtijd-ritueel.
Overigens heeft de Publieke Omroep Sesamstraat weer op zijn oude tijdstip van
17.30u (sinds augustus 2005) teruggeplaatst. Verder heeft de Publieke Omroep de toezegging gedaan dat Sesamstraat om 18.30u zal worden uitgezonden op "Zappelin24" (het nieuwe digitale themakanaal voor kinderen).


4
Deelt u de mening dat Sesamstraat een waardevol educatief programma is en dat het daarom een centrale plaats verdient in de programmering? Zo ja, bent u bereid in gesprek te gaan met de Publieke Omroep over de uitzendtijd van Sesamstraat? Zo nee, waarom niet?

Antwoord
Het is niet aan de minister van media om namens de regering een waardeoordeel te geven over individuele programma's. Het onderwerp van de uitzendtijd van Sesamstraat is door mij besproken met de voorzitter van de raad van bestuur van de publieke omroep, waarbij ik heb geïnformeerd naar de motivatie voor de uitzendtijd.


5
Deelt u de mening dat u bijvoorbeeld via het prestatiecontract dat u afsluit met de Publieke Omroep, afspraken moet kunnen maken over de uitzendtijd van een programma als Sesamstraat?


6
Deelt u de mening dat de politiek desgewenst met de publieke omroep in gesprek moet gaan over aanpassing van de programmering, als er grote maatschappelijke onvrede is over de verkeerde uitzendtijd van een programma?

Antwoord op vraag 5 en 6:
Als Minister ga ik niet over de inhoud noch over de plaatsing van programma's. Het is aan de omroep zelf om belangen af te wegen en hierin keuzes te maken. Wel acht ik het een goede zaak dat media rekening houden met wat in de maatschappij leeft en signalen uit de maatschappij serieus nemen.

Pagina 3 van 3