Ingezonden persbericht


Persbericht

CNV Ambulance (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 20 mei 2009

------

CNV BedrijvenBond zet in op één CAO voor ambulancemedewerkers

Werkzekerheid voor ambulance voorop

'Ik ben blij met het sociaal akkoord dat we gisteravond hebben ondertekend met werkgevers en werknemers in de ambulancezorg. Nu kunnen we werken aan één cao voor alle mensen, waarin de keiharde garanties over werkzekerheid bevestigd worden', zegt bestuurder Gert Jan den Besten van CNV BedrijvenBond. Onder de sector cao ambulance vallen 4800 mensen, zowel ambulancemedewerkers, als mensen in de meldkamer en de ondersteunende diensten.

Op 1 januari 2011 gaat de Wet Ambulancezorg in.'Nu zijn er 40 bedrijven, zowel in overheidshanden als particuliere diensten, dat worden er 25. Per regio wordt één vergunning verstrekt, de vergunninghouder is verantwoordelijk voor de ambulancezorg en het beheer van de meldkamer. De werkgelegenheidsgaranties die we hebben afgesproken, zijn van groot belang om de overgang van personeel van de oude naar de nieuwe werkgever goed te laten verlopen. Dit is natuurlijk voor de werknemers zelf van groot belang (zij behouden hun werk) en het garandeert ook de kwaliteit van de zorg tijdens de overgangsfase. Mensen moeten 24 uur per dag, 7 dagen per week, kunnen rekenen op goede zorg van het ambulancepersoneel', aldus Den Besten. Minister Klink van VWS deelt deze mening en laat de werkgelegenheids-garanties ook in het Programma van Eisen opnemen.

Er is haast bij het opstellen van één cao want op 1 oktober 2009 worden de aanvragen voor de regio's opengesteld en kunnen toekomstige werkgevers zich dus inschrijven: 'Dus als we gaan voor een hoge kwaliteit in de ambulancezorg in Nederland, dan moeten we nu keihard werken aan een goede cao. Het sociaal akkoord is daarbij een eerste goede stap.' Het sociaal akkoord is ondertekend door Vereniging Werkgevers AmbulanceZorg (VWAZ), College voor Arbeidszaken van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Werkgeversvereniging B4 (de B4-ambulancediensten) en vier vakbonden; de CNV BedrijvenBond, CNV Publieke Zaak, FNV Bondgenoten en ABVAKABO FNV.



Ingezonden persbericht