Gemeente De Ronde Venen


College zet volgende stap naar wijkgericht werken

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft dinsdag 19 mei 2009 ingestemd met de definitieve nota Wijkparticipatie/ Wijkgericht Werken. Ook hebben B en W besloten twee `proeftuinen' (Proostdijland en Vinkeveen) in het leven te roepen om ervaring op te doen met de nieuwe manier van werken.

B en W willen wijk- en buurtbeheer verder vorm geven. Tot nu toe is daar een goede aanzet voor gegeven door de in- en uitvoering van wijkplannen. In de wijkplannen werden allerlei thema's die in de wijken speelden opgenomen en samen met inwoners gezocht naar oplossingen.

Sinds 1 september 2008 is bij de gemeente een coördinator voor Wijkparticipatie en Wijkgericht Werken aangesteld. Onder zijn leiding is gewerkt aan de totstandkoming van een nota Wijkgericht Werken. Deze nota geeft de structuur aan voor Wijkgericht Werken. Wijkgericht Werken is een beproefde methode om leefbaarheid en veiligheid in wijken te bevorderen. Samenwerken is het uitgangspunt.

Belangrijk verschil met het huidige beleid is dat in de nota Wijkparticipatie/Wijkgericht Werken wordt uitgegaan van het werken met wijkteams. Daarin hebben de wijkagent, de opbouwwerker, een woonconsulent van de woningcorporatie en de coördinator Wijkgericht Werken van de gemeente zitting. Gezamenlijk wordt de regie gevoerd over het wijk- en buurtbeheer.

Het college heeft op 10 maart in haar vergadering kennis genomen van deze nota. Er is toen besloten de nota ter inspraak aan te bieden aan de wijkcomités (als vertegenwoordiger van de wijk) en de professionele partners (politie, Westhoek Wonen en Stichting de Baat). Deze inspraakronde is inmiddels afgerond. Er zijn met alle partijen bijeenkomsten geweest waarin de nota is besproken. Wijkcomité's en professionele partners zijn allen akkoord. Enkele aandachtspunten die zij hadden zijn in de definitieve nota verwerkt.

Wijkgericht Werken zal in fases worden ingevoerd. Daarom is besloten van start te gaan met twee proeftuinen om zodoende ervaring op te doen. Deze ervaringen worden meegenomen naar de overige wijken. De nota Wijkparticipatie/Wijkgericht Werken wordt waarschijnlijk op 2 juli door de gemeenteraad besproken. Als de raad met de aanpak instemt kan in augustus worden gestart met de uitvoering van de proeftuinen.