DBC Onderhoud

Kostprijstraject en kosten van inzet niet-tijdschrijvende beroepen
20-05-2009 10:49

Kostprijstraject en kosten van inzet niet-tijdschrijvende beroepen Het project âGGZ kostprijzen herijkenâ van DBC-Onderhoud nadert de afronding. De DBC-productstructuur en de herijkte DBC tarieven 2010 worden in de zomer door de NZa vastgesteld. De DBC GGZ-productstructuur 2010, wordt na vaststelling door de NZa op de website van DBC-Onderhoud gepubliceerd.

Â

Een referentiegroep van 14 instellingen heeft kostprijzen aangeleverd. Bij de samenstelling van deze groep is zoveel mogelijk rekening gehouden met de diversiteit in aanbieders in het veld van de GGZ. De aanleveringen van alle aanleverende instellingen zijn inmiddels geauditeerd en goedgekeurd. Op basis van de aanleveringen worden de nieuwe landelijke kostprijzen berekend, die een belangrijke peiler zijn bij het bepalen van de DBC-productstructuur en DBC-productprijzen.

Â

Korte toelichting op de kostentoerekening
In het kostprijstraject zijn de kostprijzen berekend van de zogenoemde kostendragers. Dit zijn de beroepen op de DBC-beroepentabel, verblijfsdagen en uren dagbesteding. Verpleegkundigen schrijven over het algemeen geen tijd, want hun loonkosten zijn opgenomen in de kostprijs van de verblijfsdag. De kosten voor bijvoorbeeld activiteitenbegeleiders zijn opgenomen in de kostprijs van de dagbesteding. Daarnaast werken er binnen instellingen nog veel andere soorten medewerkers, zoals psychodiagnostisch medewerkers, geestelijk verzorgers of bijvoorbeeld ervaringsdeskundigen. Zij schrijven niet zelf tijd op een DBC.

Bij het berekenen van kostprijzen die in het kostprijstraject gebruikt worden van de tijdschrijvende beroepen zijn de loonkosten en overige kosten van de niet-tijdschrijvende beroepen meegenomen. Dit betekent dus dat de prijs van een uur klinisch psycholoog hoger ligt dan alleen de kosten van dit beroep, omdat ook de kosten die gepaard gaan met de inzet van de genoemde voorbeelden hierin zijn meegenomen.

De tarieven zijn zo opgesteld dat gemiddeld genomen de inzet van niet-tijdschrijvende beroepen in principe kostendekkend is.

Kijk voor meer informatie bij Kostprijsmodel.