Gemeente Breda

Ook valse bodemonderzoeksrapporten in Breda

Er zijn in Breda vijf vervalste bodemrapporten ontdekt van onderzoeksbureau Bodemstaete, De VROM-Inspectie heeft de erkenning van dit bureau inmiddels ingetrokken.

Bij een nadere beoordeling is gebleken dat op de betrokken locaties in Breda geen directe risicos zijn.

Begin maart bleek dat het bedrijf Bodemstaete uit Vught heeft gefraudeerd met bodemonderzoeken. Er is direct nagegaan of dit bedrijf binnen Breda actief is geweest. Er blijken vijf bodemrapporten van dat bedrijf bekend te zijn, gemaakt in opdracht van burgers voor grondtransacties of bouwvergunningen. De analysecertificaten bleken nauwkeurig te zijn vervalst. Er waren geen bodemmonsters onderzocht en onderzoek was dus feitelijk niet uitgevoerd.

De kans dat er bodemverontreiniging aanwezig is op de vijf locaties is nader beoordeeld door de Gemeente Breda aan de hand van informatie over het historische gebruik en de kans op verontreiniging in het verleden. Ook is gekeken naar de gevoeligheid van het gebruik van de locatie. Een gebruik als tuin is bijvoorbeeld gevoeliger dan een gebruik als industrieterrein.

Op twee plaatsen was er een vergrote kans op bodemverontreiniging. Eén van deze locaties bleek verontreinigd te zijn met olie. Daar is inmiddels gesaneerd. Op de andere locatie bestaat een vermoeden van een bodemverontreiniging uit het verleden. Die locatie wordt aangepakt in het kader van het gemeentelijk bodemprogramma. Op de andere locaties bleek geen gevaar voor mens of milieu of noodzaak te bestaan voor directe acties. De terreineigenaren zijn inmiddels op de hoogte.

De VROM-Inspectie heeft de erkenning van het bureau Bodemstaete ingetrokken. Het bureau mag geen bodemonderzoeken meer uitvoeren. Er is dan ook geen risico op meer frauduleuze onderzoeken door dit bureau. De VROM-Inspectie heeft bovendien een strafrechtelijk onderzoek laten instellen. Ook wordt een landelijke steekproef uitgevoerd naar het bestaan van bodemfraude.

De Gemeente Breda heeft een actieve rol in het Platform Bodembeheer Brabant, een samenwerkingsverband van gemeenten en provincie. Dit platform inventariseert de komende tijd hoe andere gemeenten omgaan met de fraudezaak en biedt handvatten voor de vraag hoe om te gaan met fraude door onderzoeksbureaus en hoe dit te voorkomen is. Het platform werkt hierin nauw samen met Senternovem.

Bredase burgers die bodemonderzoek hebben uit laten voeren door Bodemstaete of vragen hebben over de fraude met bodemonderzoek, kunnen contact opnemen met de Gemeente Breda via het
e-mailadres vakdirectiemilieu@breda.nl of telefoon (076) 529 35 32. Meer informatie over bodemonderzoek en bodemverontreiniging is te vinden onder milieu-informatie rechtsboven op de homepage van de gemeentelijke website www.breda.nl.

Breda, 20 mei 2009