Leefbaar Rotterdam


maandag, mei 18, 2009

Subsidies Prins Alexander

Aan: Het college van Burgemeester en Wethouders Stadhuis Rotterdam
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Rotterdam, 18 mei 2009

Betreft: schriftelijke vragen ter schriftelijke beantwoording Onderwerp: Subsidies Prins Alexander

Geacht College,

Op 21 april verstuurde het Dagelijks Bestuur van de deelgemeente Prins Alexander zijn reactie op mijn WOB verzoek (09GR987) inzake de door hen verstrekte subsides in 2007. Het Dagelijks Bestuur heeft besloten om mijn verzoek niet in te willigen. Deze beslissing heb ik als bijlage toegevoegd.

Als reden noemt het Dagelijks Bestuur o.a. dat de door mij gevraagde informatie niet voorhanden is, althans niet in de door mij gevraagde vorm. Omdat dit volgens mij, in dit geval, geen reden is om mijn WOB verzoek af te wijzen, heb ik een bezwaarschrift tegen deze beslissing ingediend. U vindt dit bezwaarschrift volledigheidshalve in de bijlage.

Een deelgemeente is zelf verantwoordelijk voor een juiste besteding van het geld dat zij van de gemeente verstrekt krijgt. Echter, de gemeente dient zich er van te vergewissen dat dit ook gebeurt. Ook de gemeente heeft hierin dus een verantwoordelijkheid.

Uit de reactie op mijn WOB verzoek blijkt dat de deelgemeente Prins Alexander geen overzicht heeft kunnen produceren van hoeveel geld aan welke subsidieontvanger verstrekt wordt. De gemeente heeft zon overzicht wel en ook andere deelgemeenten hebben zonder problemen zon overzicht kunnen produceren. Dat is natuurlijk niet zonder reden en Prins Alexander lijkt hierin dus alleen te staan. Het hebben van zon overzicht acht ik essentieel waar het gaat om de beheersbaarheid en controle van subsidiestromen.

Ik wil hierover graag de volgende vragen aan het College stellen.


1. Wat vindt u van de stelling dat wij als gemeente ons er van moeten vergewissen dat deelgemeenten hun financiële zaken zo goed mogelijk op orde hebben?

2. Wat vindt u van de stelling dat wanneer wij constateren dat een deelgemeente haar financiële huishouding niet optimaal georganiseerd heeft, wij de deelgemeente hier op moeten aanspreken?
3. Wat vindt u er van dat de deelgemeente Prins Alexander geen overzicht bijhoudt van de door hen verstrekte gelden aan individuele subsidieontvangers?

4. Acht u het met mij zeer wenselijk dat de deelgemeente Prins Alexander zo spoedig mogelijk zon overzicht gaat bijhouden? Zo nee, waarom houden wij als gemeente volgens u dan wel zon overzicht bij?
5. Bent u bereid om de deelgemeente Prins Alexander aan te spreken op het ontbreken van het genoemde overzicht? Zo nee, waarom niet?

De ASR controleerde de jaarrekening 2007 van de deelgemeente Prins Alexander.


6. Hoe heeft de ASR deze rekening kunnen controleren als de deelgemeente niet de lijst van subsidieontvangende instellingen kan genereren? Of met andere woorden: weet u, als College Rotterdam, wel aan wie de deelgemeente Prins Alexander in 2007 subsidies heeft gegeven?

7. Gaat u alsnog de lijsten van subsidieontvangende instellingen van de deelgemeente Prins Alexander van de afgelopen jaren opvragen? Zo nee, waarom niet?

Met vriendelijke groet,

Victor Reijkersz,

Leefbaar Rotterdam

Bijlage 1: Besluit in reactie op WOB verzoek (PDF) Bijlage 2: Bezwaarschrift op besluit in reactie op WOB verzoek

BIJLAGE 2: Bezwaarschrift op besluit in reactie op WOB verzoek

Dagelijks Bestuur deelgemeente Prins Alexander
Postbus 84205
3009 CE Rotterdam

Betreft: Bezwaarschrift op besluit in reactie op WOB verzoek Uw kenmerk: Dossiernummer D10935

Rotterdam, 18 mei 2009

Geacht Dagelijks Bestuur,

Dank voor uw reactie op mijn WOB verzoek d.d. 31 maart 2009. In uw reactie geeft u aan niet op mijn verzoek om informatie over individuele subsidies in te gaan. U voert als reden o.a. aan dat de WOB u hier niet toe zou verplichten.

U heeft de gevraagde informatie namelijk niet reeds in de door mij verzochte vorm voorhanden. Dit verbaasde mij. Kennelijk houdt u geen overzicht over welke subsidieontvanger hoeveel geld van u ontvangt, terwijl ik het als vanzelfsprekend ervoer dat u dit overzicht wel bewaren zou.

Voorts stelt u dat de WOB u niet zou verplichten om informatie te bewerken. Met deze redenering ben ik het niet eens. De WOB stelt immers in artikel 7 lid 2 sub a:

Het bestuursorgaan verstrekt de informatie in de door de verzoeker verzochte vorm, tenzij:
a. het verstrekken van de informatie in die vorm redelijkerwijs niet gevergd kan worden.

De informatie waar ik om vraag, zal uiteraard wel voorhanden zijn. Om deze informatie samen te voegen in het door mij gevraagde overzicht, lijkt mij niet iets dat redelijkerwijs niet gevergd kan worden.

Om deze reden dien ik hierbij dit bezwaar in tegen uw beslissing op mijn WOB verzoek.

Om u volledig te informeren, voeg ik een kopie van schriftelijke vragen toe, welke ik heb ingediend bij het College van B&W.

Hoogachtend,

Victor Reijkersz
Gemeenteraadslid Leefbaar Rotterdam