Leefbaar Rotterdam

dinsdag, mei 19, 2009

Verkapt stemadvies van gesubsidieerde organisaties

Aan: Het college van Burgemeester en Wethouders

Stadhuis Rotterdam
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Rotterdam, 18 mei 2009

Schriftelijke vragen ter schriftelijke beantwoording

Betreft: verkapt stemadvies van gesubsidieerde organisaties

Geacht college,

Het resultaat van de vorige verkiezingen was dat er door allochtonen in Rotterdam grotendeels langs etnische lijnen en overwegend op één partij gestemd werd. Diverse migrantenorganisaties zijn ook nu weer begonnen met het voeren van een verkiezingscampagne die niets te maken heeft met de doelen waarvoor men subsidie krijgt.

In het AD van maandag 18 mei lezen we dat de dhr. Spalburg, voorzitter van de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR), net als in het verleden de achterban uitgebreid gaat voorlichten over de verkiezingen. Ook voorlichten in de eigen taal. Dit laatste is overigens in tegenspraak met eerder door de minister van Binnenlandse Zaken gedane uitlatingen over het niet beheersen van de Nederlandse taal en elementaire democratische uitgangspunten als kennis van partijprogrammas, het stemproces en begeleiding hierbij.

De voorzitter van het Platform Buitenlanders Rijnmond (PBR), dhr. Benmoussa, vreest dat het in Rotterdam zeer onrustig wordt bij een verkiezingswinst voor de PVV. Daarnaast zou de PVV racistische principes hanteren en dus geen democratische partij zijn. Deze verwijten zijn in het verleden ook tegen Leefbaar Rotterdam gebruikt. Ik wil er hier ten overvloede op wijzen dat kritiek op allerlei geloven in Nederland een diepgewortelde democratische traditie is. Deze kritiek wegzetten als racisme is stemmingmakerij en fundamenteel onjuist. Een geloof kan men aanhangen -of niet- en vervolgens wordt hier op individuele wijze invulling aan gegeven; dit in tegenstelling tot zaken als huidskleur of geslacht.

Daarom heb ik aan het college de volgende vragen:


1. Wat vindt het college van de uitlatingen van bovengenoemde organisaties?

2. Is het naar uw mening wenselijk dat organisaties die vrijwel geheel op subsidies draaien, direct of indirect, een stemadvies geven?
3. Hoe gaat u controleren dat organisaties geen gemeenschapsgelden in de vorm van subsidies, aanwenden om politiek advies te geven?
4. Gaat u subsidiegeld terugvorderen als blijkt dat dit, niet overeenkomstig het subsidiedoel, gebruikt is om stemadviezen te geven?

Het is ons ter oren gekomen dat sommige organisaties hun mannelijke achterban binnenskamers aanraden om via volmachten ook namens hun vrouw te stemmen.


5. Wat vindt het college van een dergelijke oproep?
6. Wat gaat u doen om een dergelijk misbruik van het stemrecht te voorkomen?

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 heeft meer dan 80% van de allochtonen op dezelfde partij gestemd. Als de achterban van gesubsidieerde organisaties in overgrote meerderheid langs etnische lijnen en op één partij stemt en deze partij vervolgens als grootste deelneemt aan het stadsbestuur, ligt belangenverstrengeling of cliëntelisme op de loer.


7. Wat gaat dit college doen om elke twijfel omtrent belangenverstrengeling tussen partijen en gesubsidieerde organisaties in aanloop naar de verkiezingen weg te nemen?

Met vriendelijke groeten,

Ronald Sørensen,
Leefbaar Rotterdam