Siemens

Persbericht

1101.948

Den Haag, woensdag 20 mei 2009

Draadloze Siemens ruimteapparaten op zonne-energie

Dankzij de energie-efficiënte radiotechnologie werken de nieuwe draadloze ruimteapparaten van Siemens op zonnecellen in plaats van op batterijen.
De ruimtetemperatuur wordt op deze manier energiezuinig en milieuvriendelijk geregeld.

De nieuwe onderhoudsvrije en milieuvriendelijke ruimteapparaten QAX96.1 (voorste apparaat) en QAX95.1 van Siemens werken op ingebouwde zonnecellen (Siemens persfoto).

De ruimteapparaten QAX95.1 en QAX96.1 op zonne-energie van Siemens Building Technologies kan men toepassen in combinatie met weersafhankelijke regelaars en individuele
ruimtetemperatuur-naregelingen in gebouwen. Ze registreren de ruimtetemperatuur en sturen de betreffende data via RF (Radio Frequency) naar de regelaar op basis van energiezuinige EnOcean-technologie. De benodigde energie is afkomstig van ingebouwde zonnecellen. Daarmee is het periodiek verwijderen en vervangen van batterijen verleden tijd geworden. Dat betekent minder kosten en minder belasting van het milieu.

De nieuwe ruimteapparaten vormen een aanvulling op de individuele ruimteregelaars uit de Desigo RXB- en RXC-serie. Gegevens over de actuele ruimtetemperatuur en instellingen worden via een gateway uitgewisseld. Met EnOcean gateways voor Lonworks (RXZ95.1/LON) en KNX (RXZ97.1/KNX) kan men andere toepassingen voor ruimteautomatisering, zoals aanwezigheidsmelders of lichtschakelaars, integreren. Maar wat meer is: de apparaten bieden een grote flexibiliteit dankzij de eenvoudige en kostengunstige montage, waar geen kabel aan te pas komt. Ze zijn daarom vooral geschikt voor montage op moeilijk na te bewerken oppervlakken, zoals zandstenen of glazen wanden, evenals voor kleinere systeemuitbreidingen, omdat er geen kostenverhogende wandbehandelingen of -boringen nodig zijn. Met bijvoorbeeld kleefpads kunnen de apparaten op glazen oppervlakken worden bevestigd.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Building Technologies
Tel: (070) 333 1241, E-mail: marco.de.heus@siemens.com, Internet: www.siemens.nl/sbt

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com, Internet: www.siemens.nl/persinfo