Gemeente Helmond


Helmond en Nador, samen vrienden

Wethouder Jos Boetzkes heeft van 13 tot en met 17 mei een werkbezoek gebracht aan de Marokkaanse stad Nador.

Als leider van een Helmondse delegatie heeft hij onder meer belangrijke initiatieven genomen om op twee locaties in Nador zogenaamde leer- en ervaringsplaatsen te ontwikkelen. Tevens heeft hij de mogelijkheden van praktijkstages in Marokko voor studenten van het Helmondse ROC Ter AA besproken. Ook heeft de wethouder een stevige basis gelegd voor een goede samenwerking tussen Nador en Helmond.

Ik ging met een koffer vol vragen naar Marokko en keerde met een koffer vol antwoorden terug, laat wethouder Boetzkes bij zijn terugkomst in Helmond weten. In slechts een paar dagen kreeg ik een heel ander beeld van de Marokkaanse mensen. We werden heel gastvrij ontvangen en de mensen waren erg hulpvaardig.

Afspraken concretiseren

Tijdens twee eerdere bezoeken aan Nador, door ambtenaren van de gemeente Helmond, vertegenwoordigers van het ROC ter AA en politiemensen uit Helmond, waren al enkele vrijblijvende afspraken gemaakt voor onderlinge samenwerking en uitwisseling van kennis en informatie tussen Helmond en Nador. Wethouder Boetzkes is erin geslaagd deze afspraken verder te concretiseren.

Stage in Marokko

De wethouder heeft onder meer gesprekken gevoerd met de school Abdelkarim Elkattabi [Wethouder Boetzkes en dhr. Ajad van Cecodel_website.jpg?hid=img;ar=0] over stageplekken voor studenten van Marokkaanse komaf van het ROC Ter AA in Helmond. Zij kunnen onder andere stage gaan lopen in winkels en bedrijven in de Marokkaanse stad. De stages worden begeleid door professionals en vrijwilligers van Cecodel, een welzijnsstichting uit Nador, die onder meer zorgt voor de emancipatie en alfabetisme van vrouwen.

Werkboerderijen

Wethouder Boetzkes heeft ook twee boerderijen/werkplaatsen bezocht. De eerste was een boerderij waar olijven en melkproducten worden gemaakt en de tweede was een verbouwde Spaanse school waar jongeren opgeleid worden voor de bouw van huizen. Op beide locaties bestaat de mogelijkheid dat er Marokkaanse jongeren uit Helmond voor een periode gaan werken. Wethouder Boetzkes werkt dit plan verder uit en hoopt in het najaar spijkers met koppen te kunnen slaan tijdens een volgend bezoek aan Nador.

Samen vrienden

Ten slotte heeft wethouder Boetzkes als eerste niet-Afrikaan een speech gehouden op een openbare bijeenkomst van hoogwaardigheidsbekleders uit Nador. Bij deze bijeenkomst heeft hij de burgemeester van de stad Nador, tevens hoofd van de provincie Nador, ontmoet en de mogelijkheden voor een verdere samenwerking tussen de twee steden besproken. Wethouder Boetzkes: Een mooi spreekwoord luidt: met één hand kun je niet klappen. Helmond en Nador hebben daarom de handen ineengeslagen. Deze samenwerking en vriendschap wordt de komende jaren verder geconcretiseerd en vorm gegeven.

Foto's

Op www.nadorcity.com zijn fotos te vinden van het werkbezoek van wethouder Boetzkes aan Nador.