Uitgeverij Bert Bakker

Lanoye's ATROPA verovert Duitsland

Maar liefst drie Duitse theaterhuizen ensceneren volgend seizoen ATROPA - De wraak van de vrede, het stuk dat Tom Lanoye schreef voor Guy Cassiers (Toneelhuis), als derde deel van diens Triptiek van de Macht. ATROPA is een bewerking in alexandrijnen van teksten van Euripides, Donald Rumsfeld en George W. Bush.
De Nederlandstalige enscenering van Cassiers kende al veel internationaal succes - eerst op het Festival van Avignon, daarna met een tournee van Parijs over tal van andere Franse steden naar Barcelona, Linz en Luxemburg. Momenteel toert de productie weer in Nederland en Vlaanderen (van 20 tot 23 mei in Gent, bv.) In een vertaling van Lanoye's vaste vertaler Rainer Kersten wordt ATROPA - Die Rache des Friedens volgend seizoen nu ook geënsceneerd in Duitsland, door zowel het Deutsches Theater Berlin, het Stadtstheater Konstanz als het Staatstheater Nürnberg.
Dat laatste theaterhuis speelde al eerder stukken van Lanoye - Margaretha di Napoli, het langste van de zes stukken waaruit Ten oorlog bestaat, alsook de Duitse zogenaamde Uraufführung van Mamma Medea, dat sindsdien al veertien keer werd geënsceneerd in Duitsland. De Nederlandse versie van Cassiers wordt begin volgend seizoen kort hernomen in de Bourla-Schouwburg te Antwerpen (2-5 September 2009) lanoye_-_atropa_-_9789044612134