Ministerraad


Akkoord over sloopregeling auto's

Persbericht | 20-05-2009

De ministerraad heeft op voorstel van minister Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer ingestemd met de tijdelijke sloopregeling voor personen- en bestelauto's. Naar verwachting gaat de regeling nog vóór het Pinksterweekend van start. De precieze ingangsdatum is afhankelijk van het moment van plaatsing van de subsidieregeling in de Staatscourant.

De regeling maakt onderdeel uit van het aanvullend beleidsakkoord 'Werken aan toekomst' (van 25 maart 2009) om de crisis het hoofd te bieden. De regeling is opgesteld in samenwerking met RAI Vereniging, BOVAG en AutoRecycling Nederland (ARN). Het Rijk stelt 65 miljoen euro beschikbaar voor de regeling, de autobranche draagt bij de start 20 miljoen euro bij. Bezitters van een oude personenauto krijgen 750 of
1.000 euro als zij hun oude auto laten slopen en inruilen voor een nieuwere en schonere auto. Voor oude diesel-bestelauto's geldt een premie van 1.000 of 1.750 euro. De regeling eindigt als het budget op is.

De verwachting is dat door de sloopregeling zo'n 80.000 oude vervuilende auto's en bestelauto's worden ingeruild voor een nieuwer en schoner voertuig. De nadruk ligt daarbij op het terugdringen van de uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden.