Ministerraad


Kabinet wil klachten en problemen burgers voorkomen

Persbericht | 20-05-2009

Het kabinet onderschrijft een groot deel van de aanbevelingen die de Nationale ombudsman doet in zijn jaarverslag 'De burger in de ketens'. Maar er is geen apart loket nodig voor burgers die zijn vastgelopen tussen overheidsorganisaties. Deze aanbeveling in het jaarverslag over 2008 van de Nationale ombudsman neemt het kabinet niet over. Het kabinet richt zich in eerste instantie op het voorkomen van klachten en problemen die burgers ervaren in hun contact met ketens van overheidsorganisaties. De ministerraad heeft met deze reactie ingestemd op voorstel van minister Ter Horst en staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Natuurlijk vindt het kabinet ook dat burgers die vastlopen tussen overheidsorganisaties goed en snel moeten worden geholpen. Maar voor een apart loket voor burgers die zijn vastgelopen in de ketens, zoals de Nationale ombudsman aanbeveelt, ziet het kabinet vooralsnog geen aanleiding. Er bestaan al voorzieningen om deze mensen te helpen, zoals het eerstelijns klachtrecht bij de overheidsorganisatie waar iets misgaat. Overheidsorganisaties hebben de verantwoordelijkheid om samen met alle betrokken partijen tot een eenduidige oplossing te komen voor burgers die vastlopen. Het kabinet is dan ook enthousiast over het initiatief van de ombudsman om een nieuwe behoorlijkheidsnorm toe te gaan passen, het beginsel van 'goede samenwerking' tussen alle betrokken partijen.

Naast de eerstelijns klachtbehandeling zijn er diverse meldpunten waar mensen met ketenproblemen terecht kunnen, zoals het BSN-punt (voor problemen met het BurgerServiceNummer) en het meldpunt id-fraude (voor mensen van wie de identiteit is misbruikt). Ook heeft de Nationale ombudsman zelf, in de tweede lijn van het klachtrecht, een belangrijke rol.

De Nationale ombudsman snijdt met zijn jaarverslag een actueel en belangrijk thema aan. Het kabinet onderschrijft een groot deel van de aanbevelingen die de Nationale ombudsman doet. Veel van deze aanbevelingen heeft het kabinet al opgepakt. Zoals het voorkomen van juridische conflicten tussen burgers en overheid door de inzet van mediationvaardigheden. Zoals het centraal stellen van de burger in bijvoorbeeld de aanpak van de door burgers aangeven toptien van knelpunten in contacten met de overheid en het makkelijker maken van herstel van fouten in de basisregistraties van de overheid.