Stadsdeel Zeeburg


---

Nieuw leven voor oude gebouwen

20 mei 2009
Op maandagmiddag 11 mei vond in de Zuiderkerk de startbijeenkomst van de campagne `Nieuw leven voor oude gebouwen' plaats. Minister Ronald Plasterk van onderwijs, cultuur en wetenschap heeft het startschot gegeven van de publiekscampagne. Ook was er een inleiding van de rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol. Zij gaf enerzijds het belang aan van een nieuw leven voor oude gebouwen en benadrukte anderzijds dat niet alle oude gebouwen noodzakelijk bewaard moeten blijven. Zij drong er daarom op aan om bij de start van een discussie over toekomst van een bestaand gebouw eerst de vraag te stellen waarom zo'n gebouw een nieuw leven moet krijgen. Daarnaast werd er gediscussieerd over een nieuwe bestemming van oude gebouwen in Amsterdam. Wethouder Nico Papineau Salm sprak met betrokken partijen over een nieuw leven voor de Majellakerk en enkele gebouwen aan de Batjanstraat in de Indische Buurt.

Amsterdam is een stad met veel bijzondere gebouwen. Sommige van deze gebouwen verliezen hun oorspronkelijke functie en lopen het risico om gesloopt te worden. Dat is jammer, omdat het vaak om gebouwen gaat met een speciale uitstraling: Het is mooie architectuur, het is een karakteristiek gebouw of het gebouw hoort gewoon te blijven bestaan in de beleving van de Amsterdammer. De campagne `Nieuw leven voor oude gebouwen' zet zich in voor hergebruik van deze gebouwen.

Ook in Zeeburg staan gebouwen die hun oorspronkelijke functie verloren hebben. De Gerardus Majellakerk was voor de oorlog het middelpunt van de wijk, maar werd in 1991 afgestoten en herbergt nu het Internationale vrouwenarchief. Daarnaast zijn de A.H. Gerhardschool en buurtcentrum het Karrewiel op zoek naar een nieuwe bestemming.

majellakerk.jpg (34 Kb)

Foto: Gerardus Majellakerk

Wethouder Nico Papineau Salm: "Er klonken positieve geluiden om het gebied waar deze gebouwen staan integraal te benaderen. Meerdere betrokken partijen waaronder het stadsdeel vinden het een goed idee om te komen tot een centraal gebied waar het prettig verblijven is. Er kan zich bijvoorbeeld horeca vestigen. Stadsdeel Zeeburg neemt het voortouw om de betrokken partijen bij elkaar te halen om een plan op te stellen voor dit gebied."

Tot en met 30 september 2009 kunt u stemmen op de gebouwen die volgens u een nieuw leven verdienen. Ga naar www.nieuwlevenvooroudegebouwen.nl om uw stem uit te brengen.

---