CDA

Biskop: Spijbelen is niet chique, niet spannend.

Het toezicht op en registratie van spijbelen wordt flink verbeterd. Zo is staatssecretaris Van Bijsterveldt van OCW van plan om de procedures voor het melden van verzuim te vereenvoudigen. âDat is ook nodig. Elke verslechtering van het toezicht op verzuim leidt direct tot meer spijbelenâ, vindt CDA-kamerlid Jack Biskop.

Deze week vergaderde de Kamer over diverse maatregelen die spijbelen moeten tegengaan. De staatssecretaris heeft onder andere aangekondigd de meldprocedure voor scholen te vereenvoudigen, en de inspectie de bevoegdheid te geven om boetes op te leggen. âDat is een goed begin, maar is het voldoende?â, vraagt Biskop zich af. âWant hoe kan de inspectie nagaan of er gespijbeld wordt, als de school het niet meldt?â

De CDAâer vroeg in het debat aandacht voor de situatie aan de grens met België. âEr zitten nogal wat Nederlandse kinderen op Belgische scholen in de grensstreek. Er is geen toezicht mogelijk op de leerplicht voor die leerlingen, omdat de leerplichtambtenaren niet grensoverschrijdend werken. Dat is een gat in de wet, dat het CDA graag gedicht wil hebbenâ, zo zegt Biskop. Hij diende dan ook een motie in die de staatssecretaris oproept om het toezicht op naleving van de leerplicht voor deze leerlingen goed te regelen. âSpijbelen hoort gewoon niet, het is niet stoer, het is dom. En elk uur is er een teveel. Het CDA vindt het heel belangrijk om hier een goede aanpak voor te hebben. Spijbelen is vaak een eerste signaal dat het niet goed gaat met een leerling. Scholen moeten daar alert op zijnâ, aldus Biskop.

---