Inspectie Werk en Inkomen

Meer maatwerk nodig bij intake bijstand

Gemeenten werken bij de behandeling van een bijstandaanvraag vaak vanuit een zakelijke houding, waarbij ze uitgaan van de verantwoordelijkheid van de aanvrager. Daarbij zijn iemands persoonlijke omstandigheden veelal ondergeschikt aan het administratieve proces. Juist de persoonlijke omstandigheden kunnen ertoe leiden dat mensen niet kunnen voldoen aan de formaliteiten van de aanvraagprocedure. IWI vraagt in een vandaag verschenen rapport aandacht voor de mensen die door onwetendheid en 'bureaucratisch onvermogen' niet in staat zijn om succesvol met instanties te communiceren. Dit onderstreept het belang van maatwerk, ook bij de intake van een uitkeringsaanvraag.

IWI deed onderzoek naar mensen die een bijstandaanvraag niet doorzetten en naar mensen van wie de aanvraag werd afgewezen. Mensen die na een eerste contact met UWV WERKbedrijf afzien van een bijstandaanvraag doen dat in 30 procent van de gevallen omdat ze werk hebben gevonden, in 20 procent van de gevallen omdat ze daar volgens UWV WERKbedrijf geen recht op hebben.
Van de mensen die wel bij de gemeente een bijstanduitkering aanvragen, wordt de aanvraag niet altijd toegewezen. In 20 procent van de gevallen is dat omdat de aanvrager niet in staat is om tijdig de juiste informatie te verstrekken.

Van de mensen die een bijstandaanvraag intrekken of van wie de aanvraag wordt afgewezen, heeft op dat moment ongeveer de helft enige vorm van inkomen. Een jaar later heeft tweederde structurele inkomsten. Van hen heeft 40 procent dan betaald werk. Dan gaat het bijna altijd om tijdelijke contracten. Daarmee blijft hun positie kwetsbaar. Voor de totale groep geldt, dat de meesten moeite houden om rond te komen. De helft heeft meer dan 5.000 euro schuld. Het onderzoek van IWI wijst uit dat de benarde financiële omstandigheden en het ontbreken van werk leiden tot een sociaal isolement. IWI vindt dat UWV WERKbedrijf en gemeenten deze mensen niet te snel moeten loslaten. Het ligt voor de hand dat gemeenten hen aanmerken als doelgroep voor gemeentelijk armoedebeleid.

persbericht IWI, 19 mei 2009

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.