Partij van de Arbeid

Isoleercel: oproep Klink te vrijblijvend


20-05-2009 11:45

De PvdA is verheugd dat minister Klink eindelijk een onderzoek naar het gebruik van de isoleercel in psychiatrische inrichtingen laat uitvoeren. Klink doet hiermee waar PvdA-kamerlid Lea Bouwmeester al maanden om vraagt. Toch overheerst de teleurstelling: het verzoek aan de betrokken instellingen om het gebruik terug te dringen, is volgens Bouwmeester te vrijblijvend.

Bouwmeester: 'Blijkbaar acht Klink het probleem niet groot genoeg'. In oktober vorig jaar dreige ze een motie in te dienen met de oproep tot een onafhankelijk onderzoek naar het gebruik van de isoleercel. Klink zegde toe, maar kwam deze toezegging niet na. De motie werd vervolgens in april alsnog ingediend, samen met VVD-collega Anouchka van Miltenburg.

De PvdA streeft naar het terugdringen van het gebruik van de isoleercel met minimaal vijftig procent voor komend jaar. Klink zegt deze ambitie te delen, maar doet nu slechts een vriendelijk verzoek aan het veld om mee te doen. 'Het verzoek van de minister is wederom te vrijblijvend', zegt Bouwmeester. 'Hij is blijkbaar niet bereid een stok achter de deur te zetten. Laat de instellingen maar aantonen waarom het niet kan. Dan kan de politiek in actie komen. Nu kabbelen we rustig verder. Daar zal ik hem weer op gaan bevragen.'

Bouwmeester riep Klink begin vorige maand nog op de regie te nemen en zijn ambitie te verhogen bij het terugdringen van het gebruik van de isoleercel. Uit destijds geopenbaarde cijfers bleek dat Nederland koploper is bij het gebruik van de isoleercel. De minister brengt nu wel eindelijk in kaart hoe het zit met de aard en omvang van het gebruik van de isoleercel, maar aan het tweede verzoek -het verhogen van de ambitie bij het tegengaan hiervan- geeft hij vooralsnog geen gehoor.

Laatste redmiddel
De PvdA vindt dat separatie alleen mag worden ingezet als aller-allerlaatste redmiddel. Het gaat volgens Bouwmeester om kwetsbare mensen die geen keuze hebben en waarvoor plaatsing in een isoleercel een ingrijpende ervaring is. Bouwmeester wijst er verder op dat met opsluiten de achterliggende oorzaak van het probleem niet wordt weggenomen.

'Juist daarom stelt de minister mij teleur met de toch wel vrijblijvende verzoeken die hij aan de instellingen doet', zegt Bouwmeester. 'En dat terwijl Klink als minister van VWS verantwoordelijk is voor mensen die gedwongen worden opgesloten.'