Rechtbank Middelburg



5 jaar gevangenisstraf voor doodslag in Sas van Gent

Middelburg, 20 mei 2009 - De meervoudige kamer van de rechtbank Middelburg heeft een 57-jarige man veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf voor doodslag in Sas van Gent. De rechtbank acht bewezen dat de man op 9 september 2008 in een timmerloods het slachtoffer meerdere malen opzettelijk met een houten hamer op en tegen het hoofd heeft geslagen, waardoor het slachtoffer is overleden.

De rechtbank oordeelt dat de man niet met voorbedachte raden het slachtoffer om het leven heeft gebracht en acht moord niet bewezen. De beroepen op noodweer(exces), psychische overmacht en niet-toerekenbaarheid zijn door de rechtbank verworpen.

Bij het bepalen van de op te leggen straf heeft de rechtbank ten dele rekening gehouden met de door de deskundigen opgemaakte rapportages en wat zij op de zittingen hebben verklaard. De rechtbank is, anders dan de deskundigen, niet van oordeel dat er bij de man sprake is van een ziekelijke stoornis. Wel oordeelt zij dat de man verminderd toerekeningsvatbaar was ten tijde van het plegen van het feit. Bij de man is sprake van een gebrekkige ontwikkeling die van invloed is geweest op en tijdens het begaan van het feit. Daarnaast heeft de man er blijk van gegeven diep gebukt te gaan onder het leed dat hij de familie van het slachtoffer heeft aangedaan. Gelet anderzijds op de ernst van het feit vindt de rechtbank een gevangenisstraf van vijf jaar in deze zaak passend.

De officier van justitie had negen jaar gevangenisstraf geëist.

Eerder zijn op 29 januari 2009 (LJN BH1929)en op 23 maart 2009 (LJN BH9137) tussenvonnissen gewezen.

LJ Nummer

BI4600

Bron: Rechtbank Middelburg Datum actualiteit: 20 mei 2009 Naar boven